Olisivatko Romeo ja Julia eläneet onnellisina elämänsä loppuun saakka? Miten he olisivat selviytyneet elämässään? Vai olisiko heidän elämänsä päättynyt joka tapauksessa traagisesti?
Lauri Siparin ja Liisa Urpelaisen näytelmässä Romeo vs. Julia yli kuusikymppiset Romeo Montague ja Giulietta Capulet kohtaavat sattumalta Mantovan rautatieasemalla, toinen matkalla Roomaan ja toinen Milanoon. Edellisen kerran he olivat tavanneet 25 vuotta aikaisemmin.
Mantovan rautatieasemalla – junien reistaillessa – Romeo ja Giulietta palaavat muistoihinsa, yhteiseen nuoruuden aikaiseen elämäänsä. He voisivat olla mikä tahansa suomalainen aviopari, joka päätyy uskottomuuden ja vieraantumisen kautta eroon. Sitä ennen oli taisteltu rahan puutetta, väsymystä ja kyllästymistä vastaan. Giulietta jää yksin neljän tyttärensä kanssa, elatustukien varaan.
Romeo elää vippien ja pikku-valheiden maailmassa.
Romeosta ”oli kiva avustaa projektissa”, jossa tyttäriä tupsahti maailmaan. Marja-Leena Koukin Giulietta muistaa itsensä tuolloin lähinnä virtahepona, johon Romeo ei tuntenut vetoa. Onneakin tosin elämässä löytyi. Ihania muistoja syntyi lasten kanssa tehdyistä sunnuntaisista rantapuistoretkistä, läheisyydestä ja hulvattomasta yhdessä olemisesta – ennen kuin Romeon syrjähypyt särkivät yhteiselämän.
n
Erkki Saarelan Romeo on ketku ja velmu mieheksi, hurmaava sellainen, vaikka hän näyttää selviytyneen elämässään naisten siivellä. Hän heittää sattumalta tapaamalleen Giuliettalle koukun. Eikö tämä vielä kerran auttaisi häntä selviämään erosta ja taloussotkuista? Romeo elää vippien ja pikkuvalheiden maailmassa. Julkisivu näyttää paremmalta kuin elämä itse.
Romeon ja Giuliettan nykyisyys, eletyn elämän muistot ja Shakespearen Romeon ja Julian aito tarina lomittuvat näytelmässä. Esityksessä on elämänmyönteistä kepeyttä huolimatta kipeistä ja jopa katkerista muistoista, joita päähenkilöt ruotivat.
Shakespearen tekstit, hyvä näyttelijätyö ja Eero Ojasen musiikki estävät näytelmän latistumasta tavanomaiseksi vanhenevan, elämässään kolhiintuneen ex-pariskunnan tilitykseksi.
n
KOMin kiertuenäytelmä Romeo vs. Julia elää näyttelijöidensä varassa. Juliaa esittävä ja 50-vuotistaitelijajuhlaansa viettävä näyttelijä Marja-Leena Kouki ja Romeota Erkki Saarela tekevät uskottavaa työtä rooleissaan.
Koukin taiteilijajuhla lomittuu hienosti esitykseen. Romeon ja Julian muistojen taustalla välähtävät aika ajoin näyttelijöiden oman nuoruuden aikaiset kuvat, jotka lomittuvat näytelmän henkilöiden nuoruuden muistoihin ja tunnetiloihin. Esitystä rytmittää episodeiksi Eero Ojasen musiikki, joka tavoittaa jotain Romeon ja Julian – sen alkuperäisen tarinan – tunnelmasta.
Helsingin ensi-iltansa viime lauantaina saanut esitys on kiertänyt viime lokakuusta lähtien, jolloin teos nähtiin Suomen kantaesityksenä Vaasan kaupunginteatterissa.
Ohjaaja on viisaasti pitänyt esityksen reilun tunnin mittaisena. Pitkitettynä olisi helposti syntynyt pitkästyttävää. Nyt tarina päättyy optimistisesti. Mantovaan, Romeo ja Julia! Näytelmässä Romeo ja Giulietta kiirehtivät tahoilleen; tyhjälle rautatieaseman penkille jää muistoksi tyhjennetty viinipullo.
KOM-teatteri: Romeo vs. Julia. Ohjaus Laura Jäntti. Musiikki Eero Ojanen. Lavastus ja puvut Sari Salmela. Rooleissa: Marja-Leena Kouki ja Erkki Saarela.