Nuoret ovat olleet ratkaisuasemassa TUL:n vuoden joukkueeksi valitussa Turun Uimarien vesipallojoukkueessa. Joukkue on edennyt puoliväliin edenneessä SM-sarjassa voitosta voittoon.
– Ei meillä kuitenkaan ole varaa tuudittautua mihinkään. Kyllä keväällä täytyy Kuhien kanssa taas varmasti ottaa tosissaan, katsovat TU:n valmentajat Karri Kukkonen ja Mika Wikström.
Turun Uimarit palasi kaudella 2013–14 vesipallon miesten Suomen mestariksi kuuden vuoden tauon jälkeen. Viimeksi turkulaiset onnistuivat nujertamaan sarjaa hallinneen Kuhat finaaleissa keväällä 2008. Kuhat palkittiin TUL:n Vuoden joukkueena vuosi sitten.
Viime vuoden ansioihin kuuluu myös pronssisija seurajoukkueiden Pohjoismaiden mestaruuskisoissa.
Turkulaisten mielistä ei vieläkään ole kaikonnut tapa, jolla Kuhat viime kauden finaaleissa syrjäytettiin valtaistuimeltaan. Vuosina 2009 – 2013 kerta toisensa jälkeen finaaleissa niskanpäälle kivunnut Kuhat kaatui vasta finaalisarjan viimeisessä ottelussa. Kutkuttavampi ei ratkaisu olisi voinut olla.
Ei yhtään tappiota
Syksyllä käynnistyneen runkosarjan otteluista alkaa pian olla takana kaksi kolmannesta. TU ei ole saanut kertaakaan kokea tappion katkeraa kalkkia. Maaliero 222 – 106 kuvaa TU:n työskentelyn tehoa. Suurinumeroisia voittoja on ollut turhankin paljon, tunnustavat valmentajat.
Seurassa on toki tappioita koettu: uutena joukkueena SM-sarjassa pelaava WP NEO Turku on TU:n kakkosjoukkue. NEO on edustusjoukkueen kanssa samoilla vuoroilla harjoitteleva TU:n akatemiajoukkue. Se ajaa kahta tehtävää. Se on junioreille paikka kokemuksen hankkimiseen, ja se antaa uralla jo jäädyttelyvaiheeseen edenneille mahdollisuuden jatkaa harrastustaan.
Valmentajakaksikon mukaan nuorten nousu edustusjoukkueen ratkaisurooleihin alkoi jo viime vuonna ja suuntaus on kuluvana kautena vain kasvanut. Nyt joukkueen kokoonpanosta on seuran oman valmennuksen läpikäyneitä A-junioreja jo puolet. He ovat nimenomaan vesipalloilijoita, eivät – kuten joskus ennen oli käytäntö – kilpauinnista lajia vaihtaneita.
Oman ikäkautensa mestaruuksia vuosien varrella saavuttaneita nuoria täydentää lajia pitempää tahkonut kokeneempi kaarti, esimerkkinä heistä mainittakoon maalivahdeista toinen, seuran johtokunnassa puhetta johtava Petri Kimari.
Tuloksellista juniorityötä
TU:n menetyksen takana on viime vuosina kasvamistaan kasvanut ja – kuten tulokset kertovat – onnistunut juniorityö. Wikströmin arvion mukaan vesipalloilijoiden määrä on seurassa kasvanut harjoituspaikan Impivaaran uimahallin vuosikymmenen alkuvuosien remontin jälkeen ainakin kolminkertaiseksi. Jäseniä on seurassa jo noin 150, suurin osa lisäksi aktiiveja.
Seurassa on kuusi juniorijoukkuetta (A – F). Toiminnan tuloksellisuudesta kertovat toistuneet mestaruudet vanhempien ikäluokkien SM-sarjoissa. A-juniorien pohjoismaiden mestaruuden voittaneesta joukkueesta oli puolet TU:n poikia. TU:laiset varmasti kansoittaisivat miestenkin maajoukkueen, sellaista vaan ei valitettavasti ole.
Viime kaudella koottiin myös TU:n naisten joukkue. Se on aloittanut uransa SM-sarjassa vaihtelevalla menestyksessä. Kymmenestä ottelusta on tullut voitto neljässä.
TU:n kohtalo harjoitteluolosuhteiden suhteen on vesipalloseuroille tuttu. Suurin osa harjoitusajoista alkaa klo 20 illalla. Mika Wikströmin mukaan Turun kaupungin suhtautumista lajin harrastamiseen voi kuitenkin pitää myönteisenä. Nuoremmille ikäluokille on harjoitusaikoja löytynyt alkuiltoinakin, jos ei Impivaarasta, niin pienemmistä halleista.
– Lisäksi olemme tällä kaudella saaneet muutaman kerran hallin käyttöömme turnauksia varten koko päiväksi, iloitsevat Kukkonen ja Wikström.