Jyväskylän kirjastopuukotuksen ja Oulun kaasutuksen epäilty käveli aamulla oikeussaliin huppu päässä ja kasvot peitettynä huivilla, joka oli koristeltu Suomen lipuilla. Kansallissosialistiseen Suomen vastarintaliikkeeseen (SVL) kuuluva mies Sebastian Lämsä kiisti olleensa tapahtumapaikalla, kun politiikko Dan Koivulaaksoa (vas.) kaasutettiin seminaaritilaisuudessa Oulussa kesällä 2012.
Kaksi paikka ollutta henkilöä kuitenkin tunnisti syytetyn. Syyttäjän mukaan miehen tarkoitus oli estää yleisen kokouksen järjestäminen ja pahoinpidellä Koivulaakso.
Kirjailijoille sananvapauskysymys
Kaasutuksen jälkeen Jyväskylän käräjäoikeudessa käsiteltiin uusnatsien Jyväskylän kirjastoon 30. tammikuuta 2013 tekemää iskua. Kolme Suomen vastarintaliikkeeseen kuuluvaa miestä yritti tunkeutua Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuuteen ja pahoinpiteli ovimiehiä sekä puukotti yhtä heistä.
Kirjan kirjoittajat Li Andersson, Mikael Brunila ja Dan Koivulaakso vaativat tiedotteessaan, että oikeus ottaa vahvasti kantaa sananvapauden puolesta ja huomioi uusnatsien hyökkäyksen poliittisen luonteen.
Syyttäjä vaihtui lennosta
– Nyt on tupa täynnä. Paikalla syytettyjen lisäksi Suomen Vastarintaliikkeestä kolme aktivistia sekä johtaja Juuso Tahvanainen, Brunila kuvaili kirjasto-oikeudenkäynnin alkua Twitterissä.
Toinen kirjastohyökkäyksestä syytetty twiittasi oikeudenkäynnin aikana, että oikeussalissa on ”kova meininki, salamavalot sen kun räpsyy”. Andersson ja Brunila puolestaan kuvailivat paikalle saapuneita liikkeen jäseniä hermostuneen oloisiksi.
Syyttäjä ehti valmistautua juttuun vain muutaman tunnin, koska alkuperäinen syyttäjä sairastui.
”Halusivat vain kuunnella”
Syyttäjän mukaan syytetyt ovat yhdessä ja yksissä tuumin yrittäneet estää yleisen kokouksen käyttämällä väkivaltaa. Syytekohtia ovat pahoinpitely, törkeä pahoinpitely, vaarallisen aineen tai esineen hallussapito, kokouksen estämisen yritys ja poliittisten vapauksien loukkausyritys.
– Syytetyt uusnatsit halusivat vain kuunnella tilaisuutta. Siksi mukana viiltosuojahanskat, suojalasit, luotiliivit, puukko, Brunila ironisoi syytettyjen puolustautumista.
– Nyt kiistellään siitä, onko selkään kohdistettu puukkoisku potentiaalisesti hengenvaarallinen vai ei, twiittasi puolestaan Andersson hieman myöhemmin.
Esitutkintamateriaalin perusteella hyökkäystä oli suunniteltu etukäteen muun muassa Skypen välityksellä ja siihen liittyy neljäskin henkilö, jota oli pyydetty tarkastamaan, onko paikalla järjestysmiehiä tai poliiseja.
”Vain rohkea väliintulo esti”
Samassa oikeudenkäynnissä käsitellään kahden kirjaston ovea vartioineen henkilön pahoinpitelysyytteitä. Brunilan mukaan oikeustalossa olleet SVL:n jäsenet yrittivät oikeudenkäynnin aikana pelotella syytteessä olevia ovimiehiä näitä kuvaamalla ja ”pullistelemalla rivissä”.
Oikeudessa kaikki pahoinpitelyistä syytetyt vetosivat hätävarjeluun. Syyttäjän mukaan pääsyn estäminen kirjastosaliin oli perusteltua. Sali oli täynnä ihmisiä.
– Meidän luentosalissa olleiden näkökulmasta uusnatsien pääsyn auditorioon estäneet henkilöt toimivat hätävarjelutarkoituksessa. Ainoastaan heidän rohkea väliintulonsa esti laajempien henkilövahinkojen syntymisen, totesi Brunila aiemmin.
Poliisi tiesi, ei puuttunut
Suojelupoliisi oli pistänyt tilaisuuden merkille ja informoinut siitä Jyväskylän poliisia. Uusnatsien pääsyn kirjastoon estivät kuitenkin kirjaston ovella olleet henkilöt toiminnallaan.
Jyväskylän kirjastoiskun ja Koivulaakson kaasutuksen lisäksi SVL:n jäseniä on yhdistetty lukuisiin väkivaltaisuuksiin. Liikkeen jäseniä iski Helsingin Pride-kulkueeseen vuonna 2010. Iskijät pahoinpitelivät 88 ihmistä, ja poliisi kutsui iskua suunnitelluksi viharikokseksi.
Lisäksi jäseniä on tuomittu muista pahoinpitelyistä Oulussa ja Helsingissä sekä tuhopoltosta Helsingissä. Ruotsissa, josta käsin vastarintaliikettä johdetaan, liikkeen jäsenillä on tilillään myös henkirikoksia.
Kirjastoiskun käsittely jatkuu tiistaina. Andersson, Brunila ja Koivulaakso seuraavat oikeudenkäyntiä Twitterissä hashtagilla #kirjastopuukotus.