Viikon kysymys
Suomessa otetaan ensi vuoden alusta käyttöön niin sanottu syytteestä sopiminen eli syyteneuvottelujärjestelmä. Tavoitteena on tehostaa ja nopeuttaa esimerkiksi laajojen ja vaikeasti selvitettävien talousrikosvyyhtien käsittelyä. Vastaava menettely on käytössä Tanskassa ja Norjassa.
Mitä syyteneuvottelu tarkoittaa, oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Jaakko Rautio?
– Perusajatus on, että jos epäilty myötävaikuttaa oman rikoksensa selvittelyyn, eli käytännössä tunnustaa tehneensä rikoksen, hän voi saada huojennuksen.
Voiko hän siis saada kevyemmän tuomion?
– Voi saada kevyemmän tuomion, mutta siinä on erinäköisiä vaihtoehtoja.
– Jos esimerkiksi tunnustaa jonkin törkeän teon, syyttäjä voi jättää nostamatta syytteen jostakin lievemmästä. Silloin esitutkintaa saatetaan rajoittaa niin, että ei tutkita ihan kaikkea, mitä mahdollisesti voisi löytyä.
– Tuomioistuinvaiheessa rangaistus mitataan näissä tapauksissa lievennetyltä asteikolta.
Minkälaisiin rikoksiin uusi järjestelmä on tarkoitettu?
– Ennen muuta vaikeasti selvitettäviin ja sellaisiin, joihin jouduttaisin käyttämään paljon viranomaisten resursseja.
– Syyteneuvottelua voidaan käyttää rikoksissa, joista säädetty rangaistusmaksimi on kuusi vuotta vankeutta. Neuvottelua ei sovelleta henkeen tai terveyteen kohdistuviin rikoksiin taikka seksuaalirikoksiin, jotka loukkaavat seksuaalista itsemääräämisoikeutta tai kohdistuvat lapsiin.
– Helpoissa jutuissa, kuten rattijuoppoudessa, ei ole perusteita lähteä tällaiseen menettelyyn.
Kuka päättää syytteestä neuvottelemisesta?
– Syyttäjä päättää tutkinnanjohtajan esityksestä, rajoitetaanko syytteitä jotenkin.
– Varsinaisessa syyteneuvottelussa primus motor on syyttäjä. Jos hän katsoo, että laissa olevat edellytykset täyttyvät, hän voi viedä asian syyteneuvottelulinjalle. Tätä voi esittää myös vastaajan oikeusavustaja, mutta lopullisen päätöksen neuvottelusta tekee aina syyttäjä.
Kuka uudesta järjestelmästä hyötyy?
– Kyseessä on neuvottelutilanne. Jos hyvin käy, siitä hyötyvät molemmat osapuolet. Vastaaja voi saada lievemmän rangaistuksen ja yhteiskunnan puolella säästyy poliisin resursseja, joita voidaan käyttää jonkin muun rikoksen tutkintaan.
Vaikuttaako uudistus oikeudenkäyntiin?
– Vaikuttaa. Syytteestä neuvoteltaessa asiat saadaan käsiteltyä nopeammin kevyessä menettelyssä eli niin sanotussa tunnustamisoikeudenkäynnissä.