Aids-päivä 1.12.
”Maailman aids-päivänä 1.12. on tärkeintä kiinnittää huomio siihen, että hiv on Suomessa eikä se ole häviämässä mihinkään. Toivoisin, että yleinen tietoisuus lisääntyisi ja ihmiset pysähtyisivät miettimään hiviä edes päiväksi. Koska olen käynyt viimeksi hiv-testissä? Ovatko omat hiv-tietoni ajan tasalla?”
Sini Pasanen
Positiiviset ry, HivFinlandin toiminnanjohtaja
Miksi testeihin mennään yhä usein liian myöhään?
Jape Mokgethi-Heath, tuttavallisemmin pelkkä ”JP”, on työskennellyt Ruotsin luterilaisen kirkon hiv-asiantuntijana pian kaksi vuotta. Homoseksuaali hiv-positiivinen pappi on omistanut elämänsä taistelulle tautia vastaan.
JP Heathin mukaan Pohjoismaissa on vaarana ”unohtaa” hiv ja aids, vaikka sukupuolitaudit ovat lisääntyneet etenkin nuorilla. Viruksen kantajat leimataan Pohjoismaissakin edelleen helposti jonkinlaisiksi rikollisiksi, koska heidän pelätään levittävän tautia.
Heath syntyi ja kasvoi Namibiassa ja opiskeli luterilaiseksi papiksi Etelä-Afrikassa. Hän on asunut lapsena myös Australiassa ja aikuisena Alankomaissa. Hän on hiv-positiivinen ja avoimesti homoseksuaali.
Heath matkustaa tehtävänsä johdosta eri puolilla maailmaa. Heinäkuussa hän oli Melbournen valtaisassa aids-konferenssissa, joka sai tavallista laajempaa julkisuutta, kun Ukrainan yllä alas ammutun hollantilaislentokoneen tuhossa kuoli monia konferenssiin matkanneita aids-asiantuntijoita eri maista.
– Täällä pohjoisessa on tuudittauduttu ajatukseen, että hi-virus ei enää leviä eikä aidsiin enää sairastuta. Uusia tartuntoja tulee ilmi kuitenkin vuosittain, Heath sanoo.
– Mikä tekee ilmapiiristä täällä sellaisen, että testeihin ei mennä ajoissa? Moni menee testiin vasta siinä vaiheessa, kun on kantanut virusta jo 8–10 vuotta. Mikä on vikana, lainsäädäntö, yleinen tiedostamisen puute vai kouluopetuksen sisältö?
Heath sanoo, ettei koulujen seksuaalikasvatuksessa puhuta enää tarpeeksi hivistä ja aidsista. Ei Ruotsissa, ei Suomessa.
Testeihin mennään
usein liian myöhään
Suomessa JP Heath tapasi jokunen viikko sitten Positiiviset ry:n toiminnanjohtajan Sini Pasasen, joka kertoi, että nykyään hiv-positiiviset ihmiset pystyvät Suomessa elämään henkisestikin varsin hyvää elämää.
– Järjestö on tehnyt paljon hyvää työtä sen puolesta, että sairastuneet ihmiset uskaltavat elää varsin avoimesti. Ruotsissa tilanne on toinen. Siellä hiv-positiivisten leimautumisen pelko on erittäin korkea.
Lääkkeiden ja hoidon suhteen kummassakaan maassa ei ole ongelmia. Ihmiset saavat kaikki tarvitsemansa lääkkeet, ja hoidot tehoavat.
– Mutta tämän sanon nyt julmasti: jos sinulla on hiv, olet ihmisten silmissä rikollinen, koska olet itse vastuussa viruksen saamisesta ja sen mahdollisesta levittämisestä. Tämä vaikuttaa siihen, että testiin menoa viivytellään.
Heath itse uskaltautui testeihin, joissa selvisi, että hänellä on hiv.
– Lain mukaan minä olen ongelma sekä Suomessa että Ruotsissa. Jos minulla olisi seksisuhde jonkun sellaisen kanssa, joka kantaa hiviä tietämättä siitä itse, meistä kahdesta vain minä olisin syyllinen. Ihmisten on siis turvallisempaa olla menemättä testeihin, koska he silloin joka tapauksessa välttyvät olemasta rikollisia.
Suomen ja Ruotsin nuorilla on todettuja sukupuolitautitartuntoja enemmän kuin koskaan. Kampanjointia ei kuitenkaan juuri ole. Radio-ohjelma Musikhjälpen luovuttaa marraskuussa yhden viikon aikana Ruotsissa keräämänsä tukirahat tänä vuonna Auta meitä estämään hivin leviäminen -kampanjatyöhön.
– Hiv leviää heterosuhteissa nykyään enemmän kuin homosuhteissa. Ja kuitenkin nuori heteropari ajattelee, ettei tarvitse huolehtia muusta kuin raskaudenehkäisystä.
Heathin mielestä viestinnän pitää muuttua. Hiv on ihmisten tauti. Se ei kysy, oletko mies vai nainen, missä asut, oletko nuori vai vanha, naimisissa tai yksinelävä. Virus ”miettii” vain, mistä se pääsisi sisälle ihmiskehoon. Siltä pitää suojautua.
Aids-osastolle
papin vaatteissa
JP Heath kertoi Etelä-Afrikassa saamastaan hiv-testituloksesta piispalleen kahden kuukauden kuluttua siitä, kun oli itse saanut tiedon.
– Piispa pyysi, etten kertoisi siitä kenellekään. Koin kuitenkin, että minun oli jaettava tieto. En voi piilottaa pappeuttanikaan.
Heath meni sairaalan aids-osastolle papin vaatteissaan. Tieto levisi. Pian sadat hivin saaneet ihmiset alkoivat kerääntyä hänen kirkkoonsa. He tiesivät, että hän ei torjuisi heitä. Saapujat olivat etupäässä mustia.
Kirkoille aids oli pitkään tabu. Nyt edistyksellisimmät kirkot, kuten Heathin työnantaja Svenska Kyrkan, tekevät näkyvää hivin ja aidsin vastaista työtä.
Maailman 35 miljoonasta hiviin sairastuneesta 12–17 miljoonalla ei ole mahdollisuutta lääkitykseen. Heikoimmassa asemassa ovat ulossuljetut ihmiset: seksityöläiset, maahanmuuttajat, huumeidenkäyttäjät ja köyhät.
Aids-päivä 1.12.
”Maailman aids-päivänä 1.12. on tärkeintä kiinnittää huomio siihen, että hiv on Suomessa eikä se ole häviämässä mihinkään. Toivoisin, että yleinen tietoisuus lisääntyisi ja ihmiset pysähtyisivät miettimään hiviä edes päiväksi. Koska olen käynyt viimeksi hiv-testissä? Ovatko omat hiv-tietoni ajan tasalla?”
Sini Pasanen
Positiiviset ry, HivFinlandin toiminnanjohtaja
Miksi testeihin mennään yhä usein liian myöhään?