Kansan Uutisten Viikkolehdessä perjantaina 14. marraskuuta
EU:n Kosovossa toimiva siviilikriisinhallintaoperaatio Eulex on avannut tutkinnan tuomion saaneen palkkamurhaajan ja maata hallitsevan PDK-puolueen johtavien poliitikkojen välisistä yhteyksistä. Palkkamurhaaja Nazim Bllaca väittää osallistuneensa useisiin poliittisten vastustajien murhiin osana PDK:n tiedusteluosaston laskuun työskennellyttä iskuryhmää. Tunnustus on kiusallinen Kosovoa tukeville länsimaille, sillä Yhdysvaltain CIA ja Ranskan DGSE ovat tukeneet pääministeri Hashim Thaçia ja PDK:ta. Ainakin osa tapporyhmän jäsenistä on koulutettu Ranskassa. Guardianin Julian Borgerin juttu suomeksi vain Viikkolehdessä.
Kilometrejä pitkä metalliaita lävistää Georgian. Toisella puolella on Etelä-Ossetia, jonka Georgia menetti vuonna 2008, kun se yritti ottaa alueen sotilaallisesti hallintaansa, mutta hävisi Venäjän vastahyökkäyksessä. Syntyi jäätynyt konflikti, ja nyt arvaillaan, odottaako sama Itä-Ukrainaa. Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Sinikukka Saaren mukaan tämä on mahdollista. Jo nyt Donetskin ja Luhanskin alueella käytetään Venäjän ruplaa ja seuraavaksi väestölle aletaan ehkä jakaa Venäjän passeja.
Viikkolehdessä myös reportaasi Ghanasta, joka on yksi niistä 38 Afrikan valtiosta, jotka tuomitsevat homoseksuaalisuuden. Ghanalainen Kwesi kertoo tarinansa.
Muutama viikko sitten mediassa kauhisteltiin viattomia ohikulkijoita pahoinpitelevää ”maahanmuuttajajengiä”. Sitten ilmeni, että jengissä oli mukana myös kantasuomalaisia nuoria. Viikkolehti vieraili Itäkeskuksen nuorisotalolla kysymässä nuorilta itseltään, mistä jutussa heidän mielestään oli kysymys.
– Jengissä on 8–10 huonosti voivaa lasta, niin suomalaisia kuin maahanmuuttajapoikia. Nyt kuitenkin jahdataan vain somaleita, sanoo Moe Isse.
Viikkolehdessä muistellaan tälläkin viikolla 70 vuotta täyttänyttä SKDL:oa.
Syksyyn 1944 liittyi suuria odotuksia ja niihin vastasi uusi puolue SKDL. Oli laaja sosiaalipsykologinen tausta, sisällissodan trauma ja lapualaisvuosien syrjintä, lähimotiivina Saksa-aseveljeys ja SDP:n johdon osuus sotapolitiikassa, sanoi tohtori Veli-Pekka Leppänen SKDL:n historiaseminaarissa viime lauantaina.
SKDL:n entinen puheenjohtaja Kalevi Kivistö puhui samassa seminaarissa radikaalin liikkeen ikuisesta ongelmasta, joka on yhteiskunnallisen kritiikin ja konkreettisiin tuloksiin johtavan yhteistyön yhdistäminen. Viikkolehti julkaisee Leppäsen ja Kivistön puheenvuorot.
Lisää SKDL-muistoja on tulossa 2. tammikuuta 2015 ilmestyvässä Vuosilehdessä.
Kulttuurisivujen aiheita tällä viikolla ovat muun muassa kupari maailmanlopun mittarina ja torstaina ensi-iltansa saaneen Einstein-näytelmän isot kysymykset.
Tapaamme myös dramaturgi Sussa Lavosen ja tutustumme tuoreeseen Kotiryssät-kirjaan.
Lieksassa vastalääkettä apatiaan tarjoaa nuorten yhteisöteatteri.
Suomen julkisyhteisöjen bruttovelka suhteessa kansantuotteeseen on EU:n keskitasoa eikä suhteellinen sijoitus tässä suhteessa ole muuttunut vuoden 2008 jälkeen. Monissa Suomea paljon velkaantuneemmissa maissa ei käydä samanlaista kriisikeskustelua kuin meillä, kirjoittaa kauppatieteiden tohtori Erkki Laukkanen viikon Horisontissa. Ongelmana hän pitää sitä, että suomalaista talouskeskustelua hallitsevat ”talousviisaat”, kourallinen sisäistä devalvaatiota ajavia pankki- ja etujärjestöekonomisteja.
Elina Vainikainen kertoo perjantaina pelattavan Unkari-Suomi-karsintaottelun ennakkoasetelmat. Kyse on siis jalkapallosta.