Torstaiaamun työmarkkinasaldo olivat kahdet yt-neuvottelut.
Niistä suuremmasta vastasi metsäjätti UPM, joka kertoi uudesta 150 miljoonan euron vuotuisen kannattavuuden parantamistavoitteestaan vuoden 2015 loppuun mennessä. Kannattavuutta parannetaan jo tutuksi tulleella tavalla paperikoneita sulkemalla Suomessa ja muualla Euroopassa.
UPM:n toimitusjohtajan Jussi Pesosen mukaan yhtiö on kuluneen vuoden aikana jo parantanut kannattavuuttaan, mutta se ei riitä.
– Euroopan paperiliiketoiminta on oma lukunsa. Vuoden 2014 aikana kannattavuutemme on parantunut. Siitä huolimatta nykyiset käyntiasteemme ovat epätyydyttävät, eikä tämänhetkinen taloudellinen tilanne lupaa myötätuulta vuodelle 2015. Suunnittelemme tuotannon sopeuttamista vastaamaan kannattavaa kysyntää. Kustannussäästöt halutaan varmistaa ilman, että toimituksemme asiakkaille vaarantuvat rakenteellisesti supistuvilla markkinoilla, sanoo Pesonen
UPM suunnittelee vähentävänsä Euroopan painopaperikapasiteettiaan pysyvästi noin 800 000 tonnilla. Kapasiteettia suunnitellaan suljettavan Ranskassa, Suomessa ja Isossa-Britanniassa. Suomessa leikkuri iskee SC-paperikone Jämsänkoski 5:een UPM Jokilaakson tehtailla ja päällystettyä aikakauslehtipaperia valmistavaan paperikone 2:een UPM Kaukaan paperitehtaalla.
Kaikkiaan UPM vähentää 550 työpaikkaa ensi vuoden loppuun mennessä. Henkilöstöneuvottelut käynnistetään marraskuun aikana kunkin maan paikallisen lainsäädännön mukaisesti.
”Olemme pahoillamme”
Tuotanto jatkuu kaikilla mainituilla paperitehtailla tehtaiden muilla koneilla.
– Olemme pahoillamme suunniteltujen sulkemisten vaikutuksesta henkilöstöömme, joka paineidenkin keskellä on ollut lojaalia ja sitoutunutta. Meidän täytyy kuitenkin sopeuttaa toimintamme muuttuvilla markkinoilla – se on ainoa mahdollisuus taloudellisesti kestävän tulevaisuuden rakentamiseen. Suunniteltujen toimenpiteiden tavoitteena on varmistaa Eurooppaan jäävän kapasiteettimme tehokas käyttö, sanoo UPM Paper ENA:n johtaja Bernd Eikens.
”Kylmää kyytiä Ifissä”
Samaan aikaan Vakuutusväen Liitto kertoi vakuutusyhtiö Ifin ”joululahjasta” henkilöstölle: kautta aikojen parhaan yhdistetyn kulusuhteensa tehnyt yhtiö aloittaa yt-neuvottelut, joiden kohteena on 340 henkilöä. Kohteena ovat Oulun, Kuopion ja Tampereen asiakaspalvelukeskukset, koko konttoriverkosto, Tampereen autoliikepalvelu ja it-toiminnot. Lähes joka viides yhtiön työntekijä joutuu nyt pelkäämään työpaikkansa puolesta.
Yhtiö keskittää asiakaspalvelukeskukset jatkossa Espooseen ja Turkuun. Henkilöstölle tarjotaan mahdollisuutta siirtyä töihin Turkuun.
– Tämä on pelkkää hurskastelua. Uskooko yhtiön johto todella, että ihmiset muuttavat satoja kilometrejä pienipalkkaisen työn perässä esimerkiksi Oulusta Turkuun, pääluottamusmies Liisa Halme kysyy.
If väittää, että se ei tavoittele henkilöstövähennyksiä, mutta Halmeen mukaan yt-neuvottelut johtavat pahimmillaan yli 150 henkilön työn päättämiseen. It-toimintojen vähennystarpeeksi on jo ilmoitettu enintään 20 henkilöä.
Liiton mukaan If on kurittanut henkilöstöään viime vuosien aikana jatkuvasti. Yt-neuvottelut ovat seuranneet toinen toisiaan ja yhtiön on joutunut jättämään kymmenittäin alan ammattilaisia Suomessa. Samaan aikaan Suomen Ifin yhdistetty kulusuhde on koko ajan parantunut.
Halme perää myös valtion vastuuta asiassa. Valtio omistaa reilun kymmeneksen Ifin emoyhtiöstä Sammosta.
– Tämäkö on sitä paljon puhuttua työurien pidentämistä?