Vasta EU:n komission puheenjohtajana aloittaneen Luxemburgin entisen pääministerin Jean-Claude Junckerin palli heiluu. Syynä ovat kansainvälisten tutkivien toimittajien yhteistyöelimen ICIJ:n (International Consortium of Investigative Journalists) tuoreet paljastukset Luxemburgin roolista veroparatiisina. Suomessa niistä kertoi Ylen MOT-ohjelma maanantaina .
MOT:n mukaan suomalaisista yrityksistä pakkausmateriaaleja valmistava Huhtamäki ja rakennusyhtiö SRV ovat tehneet Luxemburgin verottajan kanssa ainakin yhdet ennakkosopimukset verotuksestaan. ICIJ:n saamat vuodetut asiakirjat paljastavat, että Luxemburg on vuosia tehtaillut sitovia ennakkosopimuksia suuryritysten kanssa tavoitteena, että ne maksavat mahdollisimman vähän veroja. Monissa tapauksissa veroprosentit ovat painuneet lähelle nollaa.
Huhtamäki samoin kuin SRV:n suurin omistaja, vuorineuvos Ilpo Kokkila kieltäytyivät kommentoimasta asiaa MOT:lle. Kokkila on myös Elinkeinoelämän hallituksen puheenjohtaja.
Juncker oli 19 vuotta pääministerinä
Nyt paljastuneet Luxemburgin veroparatiisikäytännöt luotiin Junckerin 19 vuotta kestäneellä pääministerikaudella.
Hän myös esti EU:n kilpailuviranomaisten ja muiden ulkopuoliset yritykset tutkia maan verojärjestelmää. Viranomaiset alkoivat saada tietoja vasta, kun Juncker menetti vuosi sitten vaaleissa paikkansa. Der Spiegelin mukaan EU:n kilpailuviranomaisilla on kohtalainen varmuus ainakin Amazonin ja Fiat Chryslerin Luxemburgin kanssa tekemistä verosopimuksista. Jälkimmäinen on vuosien ajan kanavoinut rahaliikennettään Luxemburgin kautta ja sen takia maksanut veroja noin 700 000 euroa yli kahden miljardin euron liiketoiminnasta.
Spiegel lainaa EU:n edellisen komission kilpailukomissaarin Joaquín Almunian Luxemburgin hallitukselle lähettämää kirjettä, jossa hän syyttää maata epäreilun kilpailuedun tarjoamisesta Fiatille.
Luxemburgin ulkoministeri Jean Asselborn on luvannut uudistuksia maan verolainsäädäntöön.
Komission eroa tutkitaan jo
Sillä välin europarlamentin yhtyneen vasemmiston GUE/NGL-ryhmä yrittää saada aikaan luottamuslauseäänestyksen Junckerin asemasta. Ryhmän puheenjohtajan Gabi Zimmerin mukaan komissiota ei voi johtaa henkilö, joka on kuin kettu kanatarhan vartijana, kun EU samaan aikaan pyrkii saamaan epäreilua verokilpailua kuriin.
Luottamuslauseäänestys voidaan järjestää, jos vähintään kymmenen prosenttia europarlamentaarikoista vaatii sitä.
Spiegelin haastatteleman asiantuntijan mukaan Juncker voi vielä selvitä luottamuksen mittaamisesta, mutta jos Luxemburgin todistetaan antaneen laitonta veroapua yrityksille, tilanne on toinen. EU:n lakiasiantuntijat selvittävätkin jo, tarkoittaisiko komission puheenjohtajan ero koko komission eroa, Spiegel kertoi maanantaina.
Tutkivien journalistien paljastamat järjestelyt ovat laillisia, mutta ongelmallisia.