Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Kouluterveyskyselyssä ja Jyväskylän yliopiston johtamassa WHO:n koululaistutkimuksessa kerättiin kansainvälisestikin ainutlaatuinen aikasarja lasten ja nuorten univaikeuksien sekä päiväväsymyksen yleisyydestä viimeisten 20 vuoden aikana. Tutkimuksissa havainnoitiin myös univaikeuksien ja väsymyksen yhteyttä koulumenestykseen. Tutkijat tekivät kaksi huolestuttavaa havaintoa.
Erityisesti peruskoulun yläasteella opiskelevien koululaisten uniongelmat ja päiväväsyneisyys ovat yleistyneet 1990-luvun puolivälistä 2000-luvun lopulle mentäessä lähes kaksinkertaiseksi. Vuonna 2009 peruskoulun yläasteen tytöistä 14–15 prosenttia ja pojista 7–8 prosenttia kärsi jatkuvista ja lähes päivittäisistä unettomuusoireista. Jatkuvaa päiväväsyneisyyttä valitti noin 20 prosenttia tytöistä ja 10 prosenttia pojista.
Virkeiden keskiarvo parantunut
Jo aiemmissa tutkimuksissa on todettu uniongelmien ja väsymyksen yhteys heikentyneeseen koulumenestykseen. Lukion ensimmäisen vuoden oppilaita tutkittaessa ilmeni kuitenkin odottamaton ja kokonaan uusi havainto. Jatkuvaa päiväväsymystä kokevat lukion ensimmäisen vuoden oppilaat näyttäisivät jäävät yhä enemmän jälkeen niistä oppilaista, joiden vireystaso on hyvä.
Virkeiden oppilaiden koulumenestys on todistusten keskiarvoilla mitaten pikkuhiljaa parantunut. Väsyneen ryhmän keskiarvoissa paranemista ei tapahdu, minkä seurauksena ryhmien välinen ero on tasaisesti kasvanut. Väsyneiden oppilaiden koulumenestys jää siis vuosi vuodelta yhä enemmän jälkeen virkeistä.
Nyt tehty tutkimus ei vielä kerro, mistä tutkimuksessa havaitut uneen ja koulumenestykseen liittyvät ongelmat aiheutuvat. Vaikka nuorten enemmistö voi hyvin, pienelle osalle nuorista ongelmat kasaantuvat.
– Olisikin koetettava selvittää uniongelmien ja väsyneisyyden taustalla olevat syyt, jotka luultavasti liittyvät nuorten vuorokausirytmin muutokseen murrosiässä ja elämäntapoihin kuten ravitsemukseen, liikuntaan sekä elektronisten laitteiden käyttöön, toteaa THL:n erikoistutkija Erkki Kronholm.