Iäkkäiden kotihoitoa leimaa kiireisyys ja asiakkaan puolesta tekeminen. Lisäksi työskentely keskittyy päivittäisten toimintojen, lääkehoidon ja välttämättömien hoitotoimenpiteiden rutiininomaiseen suorittamiseen, osoittaa terveystieteiden maisteri Riitta Turjamaan tuore väitöstutkimus. Luottamuksellinen hoitosuhde asiakkaiden ja henkilökunnan välillä on kuitenkin keskeinen voimavara kotihoidossa.
Itä-Suomen yliopistossa tehdyssä tutkimuksessaan Turjamaa haastatteli kotihoidon asiakkaita sekä henkilökuntaa, videoi henkilökunnan asiakkaiden luo tehtäviä kotikäyntejä sekä analysoi asiakkaiden hoito- ja palvelusuunnitelmia. Monipuolisia aineistonkeruumenetelmiä hyödyntämällä saatiin realistinen kokonaiskuva kotihoidon sisällöistä aina hoidon ja palveluiden suunnittelusta toteutukseen saakka.
Iäkkäiden asiakkaiden ja henkilökunnan näkemyksiä kotihoidon toteuttamisesta ja henkilökunnan tuesta päivittäisessä hoidossa on tutkittu vasta vähän.
Asiakkaiden voimavarat jäävät vaille huomiota
Tulosten perusteella iäkkäillä asiakkailla on sekä omasta että kotihoidon henkilökunnan mielestä voimavaroja, jotka tukevat kotona asumista. Mahdollisuus osallistua päivittäisiin askareisiin esimerkiksi oman hoitajan kanssa pitää yllä toimintakykyä ja tekee arjesta mielekkäämmän.
Voimavaroja tarkasteltiin tutkimuksessa myös sosiaalisten suhteiden sekä psyykkisen hyvinvoinnin näkökulmista. Erityisen merkittävänä pidettiin asiakkaan ja hoitajan välistä luottamuksellista suhdetta.
Tutkimuksen tuloksista kuitenkin ilmeni, että henkilökunta ei ottanut riittävästi huomioon asiakkaiden yksilöllisiä voimavaroja hoidon suunnittelussa ja toteutuksessa. Hoito- ja palvelusuunnitelmien sekä haastatteluiden perusteella eniten huomiota kiinnitettiin lääkehoidon tekniseen toteutumiseen, mutta lääkehoidon vaikuttavuuden sekä mahdollisten haitta- ja sivuvaikutusten seurantaan ei juurikaan kiinnitetty huomiota.
Toisena keskeisenä osa-alueena esiin nousi päivittäisen toimintojen suorittaminen. Sekä asiakkaat että henkilökunta kuvasivat kotona tapahtuvan työskentelyn olevan kiireistä ja toimenpidekeskeistä. Henkilökunta kertoi tekevänsä asioita asiakkaiden puolesta, jolloin yksilöllisten voimavarojen tukeminen jäi vähäiseksi. Lisäksi palveluiden pirstaleisuutta kritisoitiin. Sen arvioitiin myös heikentävän hoidon jatkuvuutta ja saumatonta työskentelyä eri toimijoiden välillä.
Yksilöllisiä palveluita tarvitaan
Yhtenä keskeisenä haasteena väestön ikääntymisen myötä on kehittää kotihoidon palvelukokonaisuuksia monipuolisiksi, itsenäistä selviytymistä ja elämänlaatua edistäviksi. Tutkimukseen osallistuneilla iäkkäillä kotihoidon asiakkailla ja henkilökunnalla oli monipuolinen näkemys siitä, kuinka kotihoitoa tulisi kehittää, että asiakkaiden kotona asumista voidaan tukea entistä paremmin. Tarvitaan yksilöllisesti suunniteltuja kotihoidon palveluita, jotka pohjautuvat voimavaralähtöisen hoitoon, mielekkäisiin ja innostaviin aktiviteetteihin, luottamukselliseen vuorovaikutussuhteeseen sekä turvalliseen ympäristöön.
Terveystieteiden maisteri Riitta Turjamaan hoitotieteen alaan kuuluva väitöskirja Older people’s individual resources and reality in home care tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa Kuopion kampuksella 21.11.