Oikeiston todellinen karva paljastuu, kun hallituksen ja opposition oikeistovoimat ovat ottaneet yhteiseksi maalitaulukseen julkisen sektorin työntekijät.
Näin arvelee vasemmistoliiton Annika Lapintie keskiviikkona blogissaan.
Hän kysyy, onko opettaja turha ja laiska byrokraatti. Lapintie toteaa, että pääministeri Alexander Stubbin johtama kokoomus haluaa norminpurkutalkoiden varjolla heikentää julkista sektoria ja yksityistää julkisia palveluita, ja muistuttaa, että kokoomus, Rkp ja oppositiojohtajat Juha Sipilä (kesk.) ja Timo Soini (per.) ovat vaatineet jopa kymmenien tuhansien ”virkamiesten” vähentämistä Suomesta.
Kuin Amerikassa
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmää johtava Lapintie puuttuu termeihin.
– Puhumalla ”virkamiehistä” luodaan kuvaa valtavasta, alati paisuvasta byrokratiasta ja papereita pyörittelevistä harmaista nimettömistä byrokraateista, hän toteaa.
– Julkisen sektorin koko esitetään myös todellisuutta suurempana. Mieleen tulee jo Yhdysvaltojen oikeiston teekutsuliike ja sen maalaama uhkakuva ”big government”.
Keittäjiä, palomiehiä, poliiseja
Lapintie toteaa, että todellisuus on kuitenkin toisenlainen.
– Esimerkiksi muihin Pohjoismaihin verrattuna Suomen julkisia palveluita hoidetaan pienemmällä henkilökunnalla ja alhaisemmin kustannuksin. Julkinen sektori ei myöskään ole paisunut, vaan sen osuus kansantaloudesta on pysynyt vakaana, hän muistuttaa.
Hän painottaa sitä, että vaikka lähes joka neljäs työssäkäyvä suomalainen työskentelee julkisella sektorilla, heistä varsinaisia hallintovirkamiehiä on vain murto-osa.
– Valtaosa on aivan tavallisia kuntien ja valtion työntekijöitä; sairaanhoitajia, opettajia, vanhustenhoitajia, keittäjiä, palomiehiä, poliiseja – ihmisiä, joita ilman jokapäiväinen elämämme muuttuisi mahdottomaksi.
Leimaamista
Lapintie arvioi, että julkista sektoria ja sen työntekijöitä tarvitaan kipeästi etenkin nyt kun monia uhkaavat työttömyys, pahoinvointi ja syrjäytyminen.
– Pitämällä huolta lapsista, vanhuksista, ja työttömistä, teemme taantuman keskellä myös työssäkäyville ihmisille elämästä turvallisempaa ja huolettomampaa, hän sanoo ja toteaa, että julkinen sektori ei ole syypää Suomen taloustaantumaan.
– Yhteiskunnalle ja kansantaloudelle välttämättömien työntekijöiden solvaaminen turhiksi ja tehottomiksi byrokraateiksi ei auta ketään, mutta leimaa ikävästi työnsä tunnollisesti tekeviä ja usein pienipalkkaisia ihmisiä.