Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) pitää työllisyyden kuntakokeilun väliaikatuloksia olosuhteisiin nähden hyvinä. Vielä kesken olevan kokeilun pohjalta eduskuntaan on jo viety esityksiä pysyväksi lainsäädännöksi.
Esimerkiksi palkkatukijärjestelmää ollaan säätämässä yksinkertaisemmaksi ja samalla sen käyttömahdollisuuksia laajennetaan.
Eduskunnassa on myös lakiesitys, jonka pohjalta kunta, työ- ja elinkeinotoimistot sekä Kela ryhtyvät palvelemaan työttömiä monialaisena yhteispalveluna.
Työllisyyden kuntakokeilu on synnyttänyt 26 hanketta, joissa on mukana 61 kuntaa. Kokeilulla haetaan uusia malleja yleisen työllisyyspolitiikan ja kuntien käyttöön. Pitkäaikaistyöttömille tarkoitetun kokeilun on määrä alentaa rakenteellista työttömyyttä.
Kokeilun piirissä ovat pitkäaikaistyöttömät, ensisijaisesti yli 500 päivää työttömyysturvan piirissä olleet. Lisäksi kokeilun piiriin voi kuulua vähintään 12 kuukautta yhtäjaksoisesti työttömänä olleet, joilla on vaara syrjäytyä työmarkkinoilta.
Syksyllä 2012 käynnistynyt kokeilu jatkuu vuoden 2015 loppuun.
Pienikin tavoite vaativa
Työllisyyden kuntakokeilun seminaarissa puhuneen työministeri Ihalaisen mukaan puolet työttömistä on vaikeasti työllistyviä. He eivät automaattisesti työllisty, kun talouskasvu lähtee vetämään.
– Tarvitaan keinoja heidän palauttamiseksi työmarkkinoille, Ihalainen korosti.
Hallitus on asettanut tavoitteeksi vuoteen 2018 jatkuvalle budjettikehyskaudelle, että yksi prosenttia vaikeimmin työllistettäviä työllistyy.
– Tavoite voi vaikuttaa pieneltä, mutta se on vaativa, kun otetaan huomioon, että tämä joukko on kasvamassa.
Ihalaisen mukaan tavoitteen saavuttaminen merkitsisi 700 miljoonan euron säästöä valtion ja kuntien talouteen.
Ihalaisen mukaan kuntien työllisyyskampanja on nostanut työllisyyspolitiikan tärkeälle paikalle kuntien toiminnassa. Kampanjan avulla laitetaan hyvät käytännöt kiertämään.
Kampanjamateriaaliksi on laadittu ”työllisyyden keittokirja”. Se esittelee kuusi erilaista näkökulmaa ja 30 hyväksi havaittua esimerkkiä siitä, miten työ ja sen tekijät saadaan kohtaamaan toisensa kehittämällä työllisyyttä edistäviä palveluja.
Numeroita turha odottaa
Kuntaliiton varatoimitusjohtajan Timo Kietäväisen mukaan kokeilulta ei kannata odottaa suoria, työllisyystilastoissa näkyviä lukuja. Hän muistuttaa, että työttömyys yleensä ja pitkäaikaistyöttömyys erikseen on ollut kasvussa koko kokeilukauden.
Hallitusneuvos Päivi Kerminen työ- ja elinkeinoministeriöstä korostaa, ettei kokeilulla haeta nopeita, vaan kestäviä ratkaisuja. Pitkäaikaistyöttömien työmarkkinavalmiuksien kohentaminen ei näy välttämättä heti työllistymisenä avoimelle sektorille.