Ensi kevään eduskuntavaaleissa ääntään pääsee käyttämään neljännesmiljoona nuorta äänestäjää, jotka liikkuvat suvereenisti internetissä. Samaan aikaan myös vaalikampanjointi on siirtymässä entistä enemmän nettiin.
Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan Markku Jokisipilän mukaan nuoret suosivat peukuttamispolitiikkaa.
Lisääkö sosiaalisen median tarjoama mahdollisuus kannattaa puolueita nuorten intoa äänestää myös varsinaisissa vaaleissa?
– Toivottavasti. Optimistisesti voisi ajatella, että kun nuori väestö viettää omaa elämäänsä onlinessa, he voivat kiinnostua myös poliittisesta sisällöstä.
Jokisipilä arvioi kuitenkin, että vaikka nuorten on helppo innostua erilaisista verkkokampanjoista, kiinnostus ei välttämättä ole pysyvää. Pian saatetaan innostua taas uudesta kampanjasta.
Vaalimainonta siirtyy nettiin
Ensimmäinen nettiä vaalimainonnassaan kunnolla hyödyntänyt puolue oli perussuomalaiset, joka sai jytkynsä vuoden 2011 eduskuntavaaleissa verkkokampanjoinnilla blogeissa ja keskustelufoorumeilla.
Jokisipilä ennustaa, että jotakin vastaavaa voidaan kokea myös ensi kevään eduskuntavaaleissa. Tällä kertaa yllätysmomentin tuovat ensi kertaa uurnille pääsevät nuoret diginatiivit.
– Vuonna 2011 muut puolueet vasta tunnustelivat nettimainontaa. Silloin perinteisemmät kampanjamuodot olivat niille vielä tärkeämpiä. Seuraavissa vaaleissa mennään nettipuolella askel eteenpäin.
Jatkossa kaikkien puolueiden on Jokisipilän mukaan pakko panostaa mainontaan sosiaalisessa mediassa, koska se vetoaa uuteen äänestäjäsukupolveen.
– Jos ei jostakin syystä panostaisi sille puolelle, jäisi yksi keskeinen foorumi käyttämättä.
Puolueuskollisuus heikkenee
Jokisipilän mukaan Suomessa perinteisesti tiivis puolueuskollisuus on heikentymässä.
– Perussuomalaisten jytkyvoitto vuoden 2011 vaaleissa osoitti, että liikkeellä oli tosi iso määrä ihmisiä, jotka olivat valmiita muuttamaan äänestyskäyttäytymistään radikaalilla tavalla. Äänestäjien joukossa on koko ajan suurempi määrä ihmisiä, joille perinteinen puoluesidonnaisuus ei enää ole kovin merkittävää.
Jokisipilä sanoo, että nykyisin monet saattavat vaaleista toiseen pomppia politiikassa hyvinkin luovalla tavalla oikealta vasemmalle tai vasemmalta oikealle.
– Ensi kevään vaaleissa tullaan näkemään merkittäviä kannatuksen siirtymiä puolueelta toiselle, Jokisipilä epäilee.
Poliittinen liikkuvuus saattaa kuitenkin lisätä puolueiden samankaltaisuutta.
– Äänestäjien liikkuvuus lisää puolueiden halua pelata varman päälle. Ne välttävät liian ideologisia kannanottoja pystyäkseen houkuttelemaan kannattajia mahdollisimman laajalti.
Tällöin viestistä tulee helposti niin ympäripyöreä, että äänestäjien voi Jokisipilän mukaan olla vaikeaa hahmottaa puolueiden aitoja eroja.