Belgradissa pelattiin kaksi viikkoa sitten Serbian ja Albanian välinen EM-karsintaottelu, jonka uskomattomat tapahtumat ja niiden jälkipyykki ovat aiheuttaneet runsaasti keskustelua eurooppalaisen jalkapalloyhteisön parissa.
Jo ennakkoarvioissa tulikuumaksi Kosovon tilanteen takia luonnehdittu ottelu eteni avauspuoliskon loppuun saakka ilman merkittäviä välikohtauksia, kunnes kentän päälle ilmestyi pienoishelikopteri. Se kuljetti mukanaan Suur-Albanian lippua. Paikallinen versio Suur-Suomi-visiosta liittyy kaikki albaanialueet kattavaan kansallisvaltioon, jota albaaninationalistit ovat tavoitelleet.
Kopterin ilmestyminen stadionille aiheutti joukkotappelun. Serbipelaajat repivät lipun alas ja tämän jälkeen alkoi täysimittainen rähinä, johon osallistuivat niin pelaajat, järjestysmiehet kuin kannattajatkin, joiden onnistui jotenkin hyökätä kentälle. Viheriöillä myllyttämässä nähtiin muun muassa serbialainen Ivan Bogdanov, joka on eräs maailman tunnetuimmista jalkapallohuligaaneista.
On selvää, että ruutitynnyri kytee edelleen.
Ottelu keskeytettiin tappelun seurauksena. UEFA antoi rangaistuksensa tapahtumista lopulta viime perjantaina. Albania tuomittiin hävinneeksi, mutta myös Serbia menetti ottelusta saamansa pisteet. Maiden väliset suhteet ajautuivat tapahtumien seurauksena orastavan liennytyksen vaiheesta uuteen matalapaineeseen.
Jalkapallo on toiminut Balkanilla aiemminkin etnisen vihanpidon sytykkeenä. Jugoslavian hajoamissotien symbolisena alkupisteenä on pidetty toukokuussa 1990 Zagrebissa pelattua ottelua paikallisen Dinamon ja Belgradin Punaisen Tähden välillä. Se ei päässyt koskaan kunnolla edes alkamaan, kun väkivalta leimahti liekkeihin.
Belgradissa jalkapallo toimi jälleen vihanlietsonnan välineenä. Kansallismieliset stereotypiat pääsivät valloilleen, kun lehdistö spekuloi ottelun jälkeen tapahtumien syitä ja seurauksia molemmilla puolen rajaa.
Tällä hetkellä osapuolten tunteet näyttäisivät olevan hiljalleen jäähtymässä. On kuitenkin selvää, että ruutitynnyri kytee edelleen. Tapahtumat voivat toistua uudelleen ja ensi kerralla seuraukset voivat olla nähtyä pahemmat.
UEFAn vastuu tilanteen kärjistymisestä on vielä suurelta osin perkaamatta. On ensinnäkin käsittämätöntä, että maat on ylipäätään arvottu samaan lohkoon. Tilanteen olisi voinut välttää arvonnoissa. Aiemmin esimerkiksi Armenia ja Azerbaidzhan on sijoitettu koreihin siten, että ne eivät voi kohdata karsintaotteluissa.
Jalkapallo näytti lokakuun otteluissa irvokkainta puolta kasvoistaan myös muualla Euroopassa. Romanialaiset ja unkarilaiset huligaanit ottivat yhteen Bukarestissä, jossa pelattiin Suomen-lohkon karsintaottelu maiden välillä.
Bukarestin tapahtumat langettavat varjon myös Huuhkajien seuraavan karsintaottelun päälle. Suomi kohtaa kahden viikon päästä Unkarin Budapestissä ja päätöstä kurinpidollisista toimenpiteistä ei ole tätä kirjoitettaessa vieläkään julkistettu.
Budapestiin on matkaamassa tuhansia suomalaiskannattajia. On edelleen mahdollista, että ottelu pelataan tyhjällä stadionilla ilman katsojia. Siinä tapauksessa jalkapallomatkaajien on revittävä riemua paikallisista alasarjataistoista. Kansan Uutiset seuraa tilannetta paikan päällä Budapestissä.
Vakiokupongilla jatketaan totutusti Englannin sarjojen parissa. Valioliigakohteista varmimmat merkit löytyvät kupongin alkupäästä. Chelsea ja Arsenal lähtevät suursuosikkeina otteluihin QPR:ää ja Burnleytä vastaan. Prosenteista huolimatta näihin kohteisiin ei kannata tällä kertaa tuhlata vaihtomerkkejä, molempiin varma ykkönen.
Championshipin puolella ykkösvarmaa kannattaa kokeilla kohteeseen 10, jossa alavireinen Nottingham matkustaa Huddersfieldiin.
Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 1.11. kello 16.55. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1, X(1), X(2), 2(1), 2(X), 1(X), 1, 1, 1, 2(X), 1, 1.