Erityisen viehättynyt EK on Ruotsin työlainsäädännön pykälästä, jonka perusteella laittomaan lakkoon osallistuvalle työntekijälle voidaan määrätä henkilökohtainen vahingonkorvaus.
Työnantajapuolella arvioidaan tämän olevan pääsyynä siihen, että Ruotsissa työtekijöiden lakkoherkkyys on Suomeen verrattuna pientä ja ns. laittomien lakkojen määrä olematon.
SAK:n erikoistutkija Tapio Bergholm pitää työnantajanäkemystä yksinkertaistuksena. Hän arvelee EK:n pyrkivän poimimaan Ruotsin esimerkin avulla rusinat pullasta ilman työntekijän asemaa parantavia muutoksia työelämän pelisääntöihin.
– Ruotsissa työnantajan tulkintaetuoikeus on rajallisempi kuin Suomessa, sillä myötämääräämislaki ja työsuojelulaki antavat työntekijöille enemmän vaikutusmahdollisuuksia.
– Tämä pakottaa ”diskuteeraamaan” enemmän työntekijöiden kanssa.
Bergholm arvelee, että Ruotsissa keskusteluyhteys ja molemminpuolinen luottamus saattaa olla paremmalla tolalla kuin Suomessa.
– Suomessa ylpeillään ”management by perkele” -tyyppisellä johtamisella. Se ei ehkä ole hyvä tapa luoda luottamusta ja yhteisymmärrystä työpaikalla.
Työtaistelut
Suomessa vuonna 2013 työtaistelujen määrä kasvoi hieman edellisvuodesta, mutta niitä oli kolmanneksi vähiten 2000-luvulla. Tilastokeskuksen mukaan 121:een työtaisteluun osallistui vajaat 20 000 työntekijää ja menetettyjä työpäiviä kertyi 26 000.
Elinkeinoelämän keskusliitto on tilastoinut hieman enemmän työtaisteluja. Osallistuneiden lukumäärä ja menetetyt työpäivät ovat samaa luokkaa kummassakin tilastossa.
Pääasialliseksi syyksi työtaisteluihin on tilastoitu työvoiman vähennys tai sen uhka. Toiseksi eniten on lakkoiltu työnjohtoa vastaan. Palkkaus ja muut syyt ovat pienempiä tyytymättömyyden syitä. Tukitoimenpiteenä lakkoon ryhdyttiin vain kahdesti vuonna 2013.
Puolet lakoista järjestetään teollisuudessa ja kolmannes kuljetuksissa.
Lakkojen määrä on vähentynyt rajusti 1970-luvulta ja 1980-luvun alusta. Tuolloin työtaisteluun lähdettiin keksimäärin 1 500 kertaa vuodessa ja niihin osallistui vuosittain 100 000 – 150 000 lakkolaista.
Menetettyjä työpäiviä saattoi kertyä miljoona vuodessa.