Valtionyhtiö Patria Oyj pyrkii avaamaan näkyvän sillanpääaseman Yhdysvaltojen markkinoille. Se osallistuu yhdessä Lockheed Martinin kanssa Yhdysvaltain merijalkaväen tulevan maihinnousuun tarkoitetun panssariajoneuvon tarjouskilpailuun. Yhteistyö kertoo kuinka nykyinen sotatuotanto on verkostokeskeistä.
Yhdysvaltain merijalkaväen maihinnousukykyisellä AAV-rynnäkköajoneuvolla kuljetetaan aluksesta rantaan sotilaita ja kalustoa. Sitä voidaan käyttää myös maihinnousun jälkeisissä taisteluissa. Merijalkaväen nykyinen ajoneuvo on ollut käytössä yli 40 vuotta ja sitä on yritetty korvata jo 1990-luvun lopulta lähtien. Elokuussa 2012 neljälle toimittajalle annettiin 3,5 miljoonan dollarin arvoinen ajoneuvon prototyypin kehitys- ja testisopimus.
Suomalaisamerikkalainen ”tuho”
Yksi sopimuksen saaneista toimittajista oli Patria yhteistyössä yhdysvaltalaisen Lockheed Martinin kanssa. Niiden kehittämä ajoneuvo kantaa nimeä Havoc 8×8. Havoc voidaan suomentaa tuhoksi tai hävitykseksi.
Havocin runkona toimii Patrian valmistama panssaroitu modulaarinen ajoneuvo eli AMV. Se on Suomen lisäksi käytössä muun muassa Ruotsissa, Puolassa ja Etelä-Afrikassa. Ajoneuvon modulaarisuudella tarkoitetaan, että sitä pystyttään muokkaamaan asiakkaiden vaihteleviin käyttötarpeisiin. Se voi siten toimia alustana niin miehistönkuljetukselle tai sotilas-ambulanssille, kuin Nemo-kranaatinheittimille tai panssarintorjuntaohjuksille.
Yksittäisen ajoneuvon käyttötarkoitusta voidaan sen käyttöiän aikana vaihtaa muokkaamalla. Tällöin asevoimien ei tarvitse aina ostaa kokonaan uutta ajoneuvoa mikä auttaa hallitsemaan kustannuksia ja säästämään resursseja.
Monikansallinen ponnistus
Havoc-ajoneuvon valmistus ei ole yksistään amerikkalaisten ja suomalaisten välinen yhteistyöprojekti. Kokemukset Irakista ja Afganistanista ovat osoittaneet ajoneuvojen joutuvan tienvarsi- ja muiden itsetehtyjen pommien kohteiksi. Israelilainen muovitehdas Plasan Sasa Ltd on yksi maailman johtavista ajoneuvojen suojien valmistajista. Yrityksen omistavat aivan Libanonin rajan tuntumassa olevan Sasan kibbutsin asukkaat.
Patria sai luvan viedä yritykselle panssariajoneuvon alustan osia ja teknisiä piirustuksia sekä tietoja vuonna 2012. Kummatkaan vientiluvat eivät näy Israelin kohdalla puolustusministeriön laatimissa raporteissa. Patrian varatoimitusjohtaja Jukka Holkeri vahvisti Suomen asevalvontaraportille kesällä 2014, että israelilaisyhtiö on ollut mukana Havocin kehittämisessä.
Plasan Sasan, Patrian ja Lockheed Martinin yhteistyö on hyvä esimerkki aiemmin valtioiden välisen sotatuotekaupan muuttumisesta yritysten väliseksi monenkeskeiseksi yhteistyöksi. Yhden yrityksen vastatessa kokonaistoimituksesta ja osien yhteensovittamisesta, muut korkeasti erikoistuneet yritykset valmistavat tarvittavia osajärjestelmiä. Projektissa voi olla mukana kymmeniä eri puolille maailmaa sijoittuneita yrityksiä.
Merijalkaväen tarjouskilpailussa Patrian vastuulla on ajoneuvon toimittaminen. Lockheed Martinin vastuulla puolestaan on ollut hankkeen yleinen läpivienti, järjestelmäintegrointi sekä taistelukykyyn liittyvistä lisäjärjestelmistä ja itse ajoneuvon tuotannosta huolehtiminen.
Hankitaanko yksi vai kaksi ajoneuvo-mallia?
Merijalkaväen uuden ajoneuvon hankintaohjelma on vuosien saatossa kantanut montaa eri nimeä. Tällä kertaa ohjelma kantaa nimeä ACV Increment 1.1 eli Lisäys. Se on yritys saavuttaa kompromissi maihinnousu- ja miehistönkuljetusajoneuvojen hankintaohjelmien välillä. Rinnalle otettiin myös Increment 1.2, jossa kaavaillaan hankittavaksi samankaltaisia telaketjuajoneuvoja.
Alkuperäisessä miehistönkuljetusajoneuvon MPC-ohjelmassa Yhdysvaltojen piti hankkia 600 noin 4,5 miljoonan dollarin hintaista ajoneuvoa. Karkeasti arvioiden kauppahinta olisi noussut noin 2,7 miljardiin dollariin eli 2,1 miljardiin euroon. Patrian näkökulmasta se olisi ollut yhtiön historian merkittävin ulkomaanvienti. Aiemmin suurina puhuttujen Puolan ja Ruotsin ajoneuvokauppojen arvo liikkui noin parissa kolmessa sadassa miljoonassa eurossa.
Merijalkaväen nyt hankittavaksi kaavailtavan maihinnousuajoneuvon hinta on noin 5–6 miljoonaa dollaria. Hankittavaksi suunnitellaan noin 200 ajoneuvoa, jolloin kaupan kokonaisarvo tulee liikkumaan 1,1 miljardin dollarin eli 850 miljoonan euron tuntumassa. Alkuperäisen ACV-maihinnousuajoneuvon yksikköhinta olisi ollut noin 10 miljoonaa dollaria enemmän.
Uusinta ACV-maihinnousuajoneuvon kilpailutusta silmällä pitäen Havoc suoriutui vaativista maastoratatesteistä Nevadassa syyskuussa 2014. Tämän uusimman kilpailuvaiheen toimittajan valinta ja valmistuksen aloittaminen ovat suunnitteilla vuodeksi 2018.
Merijalkaväen ajoneuvohankinta on kestänyt jo kohta parikymmentä vuotta ja pelkästään viimeisen viiden vuoden sisällä hankintasuunnitelmat on laitettu moneen kertaan uusiksi, joten näytöksen viimeistä lukua ei kannata vielä kirjoittaa.