Viikon kysymys
Entinen pääministeri Matti Vanhanen kehui keskustan Suomenmaa-lehdessä työmarkkinajärjestöjen sopua eläkeuudistuksesta. Erityisen tyytyväinen hän oli eläkeiän nostamisesta 65-vuoteen.
Miltä entisen pääministerin kiitokset tuntuvat, eläkeneuvotteluihin osallistunut SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly?
– Kaikki myönteiset arviot tuntuvat hyviltä, mutta Matti Vanhanen varmaankin peilaa kiitoksensa myös omaa ideaansa vasten.
Vanhasen Rukan lumilla vuonna 2009 keksimä eläkeiän korotus 65 vuoteen ei kelvannut palkansaajajärjestöille. Miksi se nyt kelpasi?
– Vanhanen olisi silloin nostanut eläkeikää ilman näitä muita lisukkeita, jotka me saimme neuvoteltua. Me tarkastelimme silloin ja nyt työuraa ja eläkejärjestelmää kokonaisuutena, emme vain ikärajakysymyksenä.
– Mietimme koko ajan myös työelämän laatukysymyksiä. Rakensimme uuden väylän, työuraeläkkeen. Huolehdimme nuorten, ikääntyvien ja työkyvyttömien asemasta. Erityisesti työkyvyttömyyseläkkeiden osalta tässä tapahtuu parannusta tulevaisuudessa. Nuoret saivat eläkelupauksen, joka kestää pitkälle tulevaisuuteen.
– Myös maksut hoidettiin nyt tehdyllä sopimuksella oikealle tasolle.
Vanhasen mukaan nyt tehdyn ratkaisun perusrakenne on identtinen sen kanssa, mitä hänen hallituksensa aikanaan kaavaili?
– Vanhanen esitti vain ikärajan nostoa. Näitä muita asioita ei ollut silloin pöydässä.
Te teitte jo ennen Rukan lumia sosiaalitupon, jolla pyrittiin pidentämään työuria pehmeämmillä keinoilla. Eikö se riittänyt?
– Niillä toimenpiteillä ei saatu aikaiseksi riittäviä vaikutuksia tavoitteeseen nähden. Keskimääräinen 62,4 vuoden eläkkeelle jäämisikä on niin kova tavoite, että se vaatii myös ikärajatarkistuksia eläkejärjestelmässä.
Missä vaiheessa palkansaajajärjestöille selvisi, että eläkeikää on pakko nostaa?
– Ikärajan nosto on ollut työnantajien ykköstavoite koko ajan, jotta maksut eivät nouse. Meidän tavoitteemme oli rakentaa järjestelmää niin, että maksut ovat riittävät ja että nuorten eläkelupaus pitää.
– Ratkaisu syntyi, kun saimme riittävän tuloksen näissä laatuasioissa. Sen jälkeen saatoimme keskustella myös ikärajoista.
Tuliko tästä nyt SAK:laisten palkansaajien kannalta hyvä eläkeratkaisu?
– Ikäraja äänestytti meillä hallituksessakin. Kyllä tämä ratkaisu on meille myönteinen. Kun nuoret, ikääntyvät ja työttömyysturvan lisäpäivät sekä riittävä maksutaso saatiin mukaan, pystyimme sopimaan eläkeuudistuksesta.