Viikon kysymys
Toimistotyötä voi tehdä muuallakin kuin työpaikalla. Etätyötä tekee ainakin satunnaisesti 16 prosenttia suomalaisista.
Mihin tarvitaan etätyötä, erikoistutkija Seppo Tuomivaara Työterveyslaitokselta?
– Tieto- ja viestintätekniikka on kehittynyt niin, että työtä voidaan tehdä muuallakin kuin varsinaisella työpaikalla. Se vapauttaa työnteon ajasta ja paikasta. Ihminen voi vaikuttaa enemmän siihen, miten, missä ja milloin hän työtänsä tekee.
Mikä on etätyön etu verrattuna työpaikalla työskentelyyn?
– Siinä pystyy muokkaamaan aikatauluja ja työn tekemistä. Työskentelyn voi rytmittää muun elämän mukaan, esimerkiksi perhe-elämän vaatimiin tarpeisiin, vaikkapa lastenhoitoon.
– Etätyössä pystyy rauhoittumaan ja keskittymään vaativiin tehtäviin. Työyhteisössä tulee helpommin keskeytyksiä ja häiriötekijöitä.
Etätyöntekijälle ollaan helposti kateellisia. Kuinka se vältetään?
– Luottamuksella. Toisaalta pitää luottaa työntekijään, että tämä todella tekee kotona työtä. Toisaalta työntekijän täytyy voida luottaa esimieheen, että hänet otetaan huomioon täysivaltaisena työyhteisön jäsenenä.
– Vaarana voi olla, että paljon etänä työskennellessään työntekijä jää vaille vuorovaikutusta. Työpaikalla voidaan sopia joistakin asioista, eikä työntekijällä ole mahdollisuutta vaikuttaa siihen. Kyselytutkimusten mukaan etätyöntekijät kokevat, etteivät he ole muiden kanssa samalla viivalla työuran etenemisessä.
Mitä pitää ottaa huomioon etätyöstä sovittaessa?
– Ensinnäkin tehdään selkeät etätyön pelisäännöt eli milloin, miten ja kuka voi tehdä etätyötä. Lisäksi pitää sopia, miten etätyötä seurataan eli miten työ toteutuu ja mikä on työn tulos.
Etätöissä tehdään helposti liikaa töitä?
– Etätyössä työn tekeminen riistäytyy helposti käsistä. Kun varsinkin asiantuntijatehtävissä ollaan tunnollisia, niin päivä tahtoo venyä. Yksilöllä on aika iso vastuu, että hän opettelee johtamaan itseänsä sen työn suhteen eli tekemään rajat työnteolle. Esimies ja organisaatio ovat osaltaan vastuussa, että työntekijän työhyvinvointia seurataan. Esimies voi käydä keskusteluja, minkälaista työpäivää kotona tehdään.
– Etätyöpäivät kannattaa suunnitella hyvin. Työ pitää rytmittää. Yli 50 tuntia viikossa toistuvasti alkaa olla terveysriski.
Kuka on vastuussa, jos etätyössä sattuu työtapaturma?
– Työtapaturmat ja työergonomia ovat etätyössä epäselviä kysymyksiä. Niistä kannattaa käydä keskustelua ennen kuin etätyöhön ryhdytään.
– Etätyössä sattunutta työtapaturmaa voi olla vaikea luokitella työtapaturmaksi.