Talvivaaran keskeiset ongelmat ovat olleet olemassa jo 2009 ja niistä on tiedetty myös yhtiön johdossa, paljastaa Long Play artikkelissaan Nopeammin, syvemmälle, tuhoisammin.
Artikkelin kirjoittaja, toimittaja Juha Kauppinen tapasi Talvivaaran entisiä työntekijöitä, jotka puhuvat nyt julkisuudessa ensimmäistä kertaa.
Heidän mukaansa Talvivaaran prosessi ei ole koskaan toiminut eivätkä entiset korkeassa asemassa olleet työntekijät usko yhtiön nousuun.
Yksi haastatelluista kutsuu vuonna 2008 avattua tehdasta ”Potemkinin kulisseiksi”.
Haastateltujen työntekijöiden mukaan metallitehtaan käynnistäminen lokakuussa 2008 tehtiin mahdottomalla aikataululla toimitusjohtaja Pekka Perän vaatimuksesta.
Yksi haastatelluista kutsuu LP:n artikkelissa tuolloin avattua tehdasta ”Potemkinin kulisseiksi”. Tehtaan putkiviritelmät olivat osin kulissia, joka purettiin heti käynnistyksen jälkeen.
Artikkeli paljastaa myös, että kaivoksen ympäristölupahakemuksissaan esittämät päästöarviot eivät perustu minkäänlaisiin tutkimuksiin.
Vuodettu esitutkinta-aineisto
Long Playn artikkeli perustuu paitsi Talvivaarassa työskennelleiden haastatteluihin myös Juha Kauppiselle vuodettuun poliisin esitutkintamateriaaliin.
Talvivaaran kaivosta on tutkittu ympäristörikoksesta kolme vuotta sen vesistöpäästöjen ja kipsisakka-altaan vuodon vuoksi.
Metsähallitus vaatii Talvivaaralta miljoonakorvauksia vesien pilaamisen ja mökkitonttien arvon romahduksen vuoksi.
Jutun esitutkinta on nyt valmis, mutta aineisto tulee julkiseksi vasta, kun se esitellään oikeudessa.
LP:n mukaan materiaalia on noin 4 500 sivua, ja sen mukaan 18:aa ihmistä epäillään törkeästä ympäristön turmelemisesta. Suurin osa epäillyistä edustaa Talvivaaran kaivosyhtiötä.
Artikkeli paljastaa myös muun muassa, että Talvivaara liioitteli ensimmäisen nikkelikuorman kokoa pörssitiedotteessaan ja että vuonna 2012 vuotaneen kipsisakka-altaan vesitilanne oli kriittinen ensimmäisen kerran jo 2009.
Juha Kauppinen on perehtynyt Talvivaaraan vuosien ajan ja saanut työstään sekä journalistipalkinnon (2012) että tutkivan journalismin Lumilapio-palkinnon (2103).