Viimeinen sana
Pitipäs sattua. Kun Yhdysvallat vuonna 2003 aloitti täysin laittoman sodan Irakia vastaan ja syrjäytti Saddam Husseinin, sen piti johtaa demokratiaan ensin yhdessä maassa ja levitä sitten kautta koko Lähi-idän. Ei tullut demokratiaa, vaan islamistisen terrorismin uusi kukoistus. Ensin syntyi Irakin al-Qaida ja siitä ultraväkivaltaisten kurkunleikkaajien Isis, joka hallitsee nyt isoa osaa Irakia.
Pitipäs sattua. Jotain Yhdysvallat yritti viedä myös Libyaan, kun se liittolaisineen YK:n mandaatin ylittäen osallistui Muammar Gaddafin hallinnon kaatamiseen 2011. Jos tarkoituksena oli ajaa maa kaaokseen ja sisällissotaan, niin sitten vientiponnistelut onnistuivat.
Pitipäs sattua. Yhdysvallat liittolaisineen yritti pehmeämmin keinoin kaataa myös Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinnon. Nyt voi sanoa, että onneksi ei onnistunut. Isis-terroristien pysäyttäminen Syyriassa riippuu Syyrian armeijan onnistumisesta. Al-Assadista on tullut myös lännen turvallisuuden takuumies, sillä vielä vahvistuessaan Isis ilman muuta ulottaa terrori-iskunsa Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin.
Jos joku asia tässä maailmassa on iljettävää ja vastenmielistä, niin kansainvälisen politiikan kaksinaamaisuus.
Yhdysvallat on aivan viime vuosinakin rikkonut räikeästi kansainvälisiä lakeja ja itsenäisten valtioiden suvereniteettia. Sitä vastaan ei kuitenkaan ole asetettu talouspakotteita. Onko niitä edes ehdotettu? Parhaillaan Yhdysvallat ilmeisesti valmistautuu tunkeutumaan Syyrian ilmatilaan lupaa kysymättä – sinänsä oikealle asialle Isistä pysäyttämään.
Jos joku asia tässä maailmassa on iljettävää ja vastenmielistä, niin kansainvälisen politiikan kaksinaamaisuus.
Näinä päivinä on erittäin vaikea kirjoittaa mitään positiivista Venäjästä. Venäjä otti laittomasti haltuunsa osan itsenäistä valtiota, käy jonkin asteista sotaa Ukrainan itäosissa ja pyrkii pitämään itsenäisiä valtioita etupiirissään.
Ainakin Syyriassa Venäjä taisi kuitenkin olla oikeassa, kun esti YK:ssa varsinaiset sotatoimet. Loistohotelleissa kaukana etulinjasta majaileva ”maltillinen oppositio” olisi ollut suupala asiaansa fanaattisesti uskoville jihadisteille, joille olisi avautunut vapaa tie seuraavaksi Turkin rajalle, jos al-Assad olisi kaadettu.
Sattuikohan kukaan muuten EU:ssa miettimään Venäjä-pakotteiden seurauksia, vai ajateltiinko koivistolaisittain, että tarttis tehdä jotain? Venäjän Ukrainaa kohtaan harjoittamaan painostukseen oli vastattava, selvä se. Mutta kun vastataan, niin ei ainakaan saisi entisestään vaikeuttaa konfliktin ratkaisua. Miten Vladimir Putin voisi taipua ulkopuolisen painostuksen edessä, kun koko hänen missionsa on Venäjän kunnian ja suuruuden palauttaminen?
Pitipäs sattua meilläkin. Kuten Esko Seppänen uudessa kirjassaan osoittaa, Suomen verojärjestelmään on viimeksi kuluneiden parinkymmenen vuoden ajan leivottu makoisia kakkuja rikkaille ja muille hyväosaisille. Kun sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.) sitten jää kiinni lääkärinä laillisesti käyttämistään mahdollisuuksista, syntyy karmea poru ministerin moraalista eikä siitä, että sillä tavalla tämä yhteiskunta nyt on vaan laitettu toimimaan. Entä jos korjattaisiin verojärjestelmä ja annettaisiin ministerin huolehtia itse moraalistaan?
Pitipäs sattua vähän vihreillekin. Johtavat politiikan moralistit ja uuden poliittisen kulttuurin airuet olivat Helsingin kaupunginvaltuustossa kokoomuksen rinnalla valitsemassa Rädyn viransijaiseksi kansanedustaja Lasse Männistön. Helsinkiläisten sosiaali- ja terveystoimesta vastaa ainakin ensi kevääseen asti henkilö, jolta ei valintaa tehdessä edellytetty minkäänlaista osaamista alalla. Kyseessä oli kokoomuksen ilmoitusasia. Niin puisto vastaa, kun sinne huudetaan.