Viimeinen sana
Suuret hallituspuolueet ovat viime päivien torailullaan todennäköisesti päässeet tavoitteeseensa. Politiikasta puhutaan ja samalla puolueet tiivistävät omia rivejään. Parhaiten se käy, jos sanasota nostaa esiin myös eroja puolueiden välillä. Siinä sivussa oppositiopuolueetkin, jos esiintyvät taitavasti, voivat pystyä nostamaan omaa profiiliaan. Kyse on ollut kevyestä kesäpainista, jossa tarkoituskaan ei ole ollut selättää vastustajaa.
Tällaiset nokittelutilanteet ovat taustalla häärivien brändi- ja imagokonsulttien juhlaa. Ulospäin ”peli” voi näyttää ankaralta taistolta, mutta usein juuri kinastelun suojassa tehdään sellaiset vaikeat päätökset, jotka oli tarkoituskin tehdä.
Ei pääministeri Alexander Stubb (kok.) myöskään vahingossa polvihousuihin pukeutunut tai ajellut jopolla. Ne olivat tarkkaan suunniteltuja vetoja, joilla vahvistettiin Stubbin omaa brändiä ja samalla kiinnitettiin huomio täysin epäolennaisiin asioihin. Medianäkyvyys oli taattu. Sitä vahvisti elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) tyly ilmoitus, että hän peruu sovitun tapaamisensa työministeri Lauri Ihalaisen (sd.) kanssa. Vapaavuorella oli kovat piipussa, tuollaista jykevää valtiovarainministeri Antti Rinteeseen (sd.) kohdistettua protestia ei kuka tahansa olisi keksinytkään.
Tämä meni juuri niin kuin suunniteltiin.
Omaa imagoaan kiillottaa myös keskustapomo Juha Sipilä, joka pyöräilee kakkarat tarakalla täristen Oulusta Helsinkiin levittäen kepun ilosanomaa useissakin tilaisuuksissa matkan varrella. Sipilä poikkeaa Stubbista ainakin siitä, että hänellä on alla kunnon matkapyörä eikä mikään kaupunkikurvailuun kehitelty jopo.
Mainos- ja bänditoimistossa oli todennäköisesti mietitty myös tarkkaan se, miten ministeri Rinne esiintyi oman ministeriönsä budjettineuvotteluissa. Muutosesitykset jo aiemmin raamitettuun ministeriön talousarvioehdotukseen olivat lähinnä promilleluokkaa. Niistä saatiin kuitenkin aikaan näyttävä keskustelu. Demarien tarkoituksena oli ennen muuta näyttää eläkeläiskannattajilleen, että he sentään yrittävät jotakin. Jo yrityskin usein palkitaan. Keväällä tosin leikattiin indeksimuutoksella eläkkeistä enemmän kuin, mitä Rinne nyt tarjoaa tilalle – miinukselle jäätiin.
Kun kokoomus ja aina ärhäkkä Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund panivat hanttiin, demarit hykertelevät käsiään. Tämä meni juuri niin kuin suunniteltiin. Demarien ryhmäjohtaja Jouni Backman kaiken lisäksi näytti nyreää naamaa ja sanoi, etteivät he kysele muilta lupia tekemisilleen ja heitä on turha tulla neuvomaan.
Piskuisen Rkp:n puheenjohtaja näyttää olevan aina eri mieltä kuin muut – ja saa sillä suunnitellusti usein ansaitsematontakin julkisuutta. Ääneen pääsi yksimielisessä hallituksessa lapsilisiä leikannut kristillisten johtaja Päivi Räsänen, joka otti ansiota itselleen nyt esiin nostetusta lapsivähennyksestä. Kukaan ei kuitenkaan halua tunnustaa, kuka on lapsilisien leikkauksen isä tai äiti. Ehkä idean antoi alakerran naapuri tai mittarinlukija?
Kun muut hallituspuolueet käyvät mediasotaansa, moni on kysellyt, että ovatko vihreät enää hallitusjoukkueessa, kun siltä suunnalta ei kuulu pihahdustakaan. Valmistelevatko vihreät jo lähtöään hallituksesta? Kuvittelevatko he saavansa ydinvoimaäänestyksestä vaalivoittoon vievän marttyyrin viitan niskaansa? Taitaa olla turha toivo, ydinvoiman vastustamisesta ei yksin synny riittävästi energiaa voittoon vievään vaalikampanjaan.
Kaikki puolueet myös kilvan varoittelevat toisiaan poliittisten irtopisteiden keruusta, mutta tekevät kuitenkin juuri sitä itse kukin tahollaan ja tavallaan.
Lähestyvillä vaaleillahan ei tietenkään ole mitään tekemistä nokittelun kanssa. Vaalithan ovat kaukana tulevaisuudessa eli peräti kahdeksan kuukauden päässä – ja se poliittinen muistihan on tunnetusti kolme kuukautta.
Puolueiden keskinäinen nokittelu on suunnitelmallisen tuntuista. Mieleen tulee väkisinkin kysymys, onko tosiaan niin, että erilaiset mainos- ja brändikonsultit ohjailevat poliittista keskustelua?
Onko meillä tähän varaa, kun Venäjän-pakotteet ja vastapakotteet nakertavat muutenkin huteralla perustalla olevaa talouttamme?