Merenkurkun alueella luonto jatkaa luomistyötään jatkuvasti käynnissä olevien geologisten prosessiensa kautta.
Vajaan kahdentuhannen vuoden kuluttua odottaa vaasalaista laivaristeilyliikennettä yllätys. Tuolloin kymmenen vuosituhannen takainen, Veiksel-jääkauden aikainen maan alas painuminen on takaisin noustessaan tullut jo siihen pisteeseen, että Merenkurkun poikki on jälleen maayhteys Suomesta Ruotsiin.
Vaarana on myös, että samalla alava Pohjanmaa siirtyy Keski-Suomeen ja purpuripelimannit valtaavat yhä laajemman alan musiikkimarkkinoista.
Tämä niin sanottu jääkauden aiheuttama pesusieniefekti aiheuttaa Vaasan seudulla kesämökin rakentajille edelleenkin yllätyksiä. Kun rakentaa kesämökin meren rannalle, seuraavan 20 vuoden kuluttua maan pinnan nousemisen vuoksi mökki ja venemaja saattavat olla jo satojen metrien päässä meren vesirajasta.
Vaasan alue oli viimeisimmän jääkauden aikana lähes kolmen kilometrin paksun jäämassan peitossa. Tämä ”On the rocks” -annos painoi maankuorta lähes kilometrin alaspäin. Jään sulettua 9600 vuotta sitten maa oli jo noussut 500 metriä kohti alkuperäistä olotilaansa. Nykyään maa kohoaa Merenkurkun alueella noin kahdeksan millimetriä vuodessa.
Alavan, kivisen saaristomaiseman korkein kohta on vain 20 metriä merenpinnan yläpuolella. Joka vuosi alueella maa-ala nousee 150 jalkapallokentän kokoisen alueen merestä. Tästä pinta-alalisäyksestä hyötyvät vuosittain alueen kunnat kuten Korsnäs, Maalahti, Vaasa, Mustasaari ja Vöyri-Maksamaa.
Norrbackan silta on Suomen pisin
Suomen neljänneksi suurin saari, 2 500 asukkaan Raippaluoto sai Suomen pisimmän 1045 metrisen siltansa 1997. Siltaa kutsutaankin Norrbackan sillaksi, koska Ylimarkusta syntyisin oleva Ole Norrback oli liikenneministerinä Esko Ahon hallituksessa 1991–95, ja hän hankki sillan rakentamiseen määrärahat.
Syvimmillään meri on 293 metriä vaikka rannikko onkin enimmäkseen matala. Kaikkein uloimpana merellä sijaitseva Norrskärin saari on tunnettu upeasta linnustostaan. Saari on ollut tärkeä kalastuskeskus vuosisatojen ajan.
Majakka on vilkkunut jo vuodesta 1846 lähtien. Saarella oli luotsiasema vuoteen 1982 saakka ja saari toimi aiemmin myös sotilastukikohtana.
Mikkelinsaaret koostuvat 300 saaresta, luodosta ja karikosta. Valassaarilla laiduntaa muun muassa 200 lammasta.
Ruotsin puolella korkealla rannikolla Högklintenin 281 metrin korkuiselta vuorelta on avarat näkymät maailmaperinnön ylitse. Peräti 260 metrin korkeudella sijaitseva pirunpelto on ainutlaatuinen koko maailmassa.