Viikon kysymys
Vatsatautiepidemioita on havaittu ainakin Oulussa, Tampereella ja Sipoossa.
Onko hellekesä syynä vatsatautiepidemioihin, Tampereen yliopistollisen sairaalan perusterveydenhuollon vastuualuejohtaja, ylilääkäri Tuuli Löfgren?
– Meillä ei tällaisista hellekesistä ole kovin paljon näyttöä tai kokemusta. Mutta helle saattaa olla altistava tekijä, sillä silloin ihmisiä kokoontuu samoille paikoille.
Miten tauti tarttuu?
– Paikoissa, joihin kokoontuu paljon ihmisiä, on helpompi saada tartunta. Tapahtumissa voidaan tarjota myös liian kauan lämpimässä säilytettyä ruokaa, jolloin voi saada bakteeritartunnan.
– Ihminen erittää ulosteeseensa norovirusta kaksi viikkoa vielä sen jälkeen kun oireet ovat ohi. Siinä mielessä se tarttuu helposti lämpimän uimaveden kautta. Virusta voi olla myös ihon pinnalla.
Missä on turvallista uida?
– On eroa, uiko uimahallissa vai lämpimässä, matalassa vedessä, joka ei juuri vaihdu.
– Uimahallissa käytetään joko otsoni- tai klooripuhdistusta. Desinfioinnin on tarkoitus tuhota taudinaiheuttajia. Noroviruksen voi saada periaatteessa rajatussakin altaassa uidessa.
– Yksin omassa saunarannassa ei ole samanlaista vaaraa saada esimerkiksi norovirusta.
Onko vatsataudeissa eroja, tartuntatautien lääkäri Satu Murtopuro Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta?
– Riippuu taudin aiheuttajasta, miten tauti ilmenee. Vatsatautia aiheuttavat monet virukset, bakteerit, alkueläimet ja bakteerien erittämät myrkylliset aineet eli toksiinit.
– Toksiinien ollessa kyseessä puhutaan ruokamyrkytyksestä.
– Kaikki tartunnan saaneet eivät välttämättä saa oireita tai oireet voivat olla hyvin lieviä.
Milloin vatsatautia on liikkeellä eniten?
– Vatsatauteja esiintyy ympäri vuoden. Kevättalvisin esiintyy noro- ja rotavirusepidemioita ja loppukesästä kampylobakteerin aiheuttamaa vatsatautia muita vuodenaikoja enemmän.
Miten tautia voi välttää?
– Kädet tulee pestä ennen ruokailua ja wc-käynnin jälkeen vedellä ja saippualla. Jos vettä ei ole saatavilla, voi käyttää alkoholipitoisia käsihuuhteita.
Milloin pitää mennä lääkäriin?
– Yleiskunnon huononeminen on merkki siitä, että on hakeuduttava lääkäriin. Lääkäri voi määrätä antibiootteja tarvittaessa.
– Jos ulostaa esimerkiksi kymmenen kertaa päivässä, järkikin jo sanoo, ettei ehdi juomaan korvaavaa nestettä niin paljon. Silloin on hakeuduttava lääkäriin.