Viikon mittainen teatterikesä alkaa tänään maanantaina parin esityksen varaslähdöllä. Varsinaiset avajaiset ovat tiistaina.
Teatterikaupunkina tunnettu Tampere muuttuu viikoksi paitsi suomalaiseksi myös tanskalaiseksi, turkkilaiseksi, hollantilaiseksi, kanadalaiseksi, virolaiseksi ja ensi kertaa myös slovenialaiseksi teatterin näyttämöksi.
Uutta radikaalia poliittista teatteria
Radikaalissa teatterissa on tärkeätä ajattelun vapaus.
Teatterikesän taiteelliseen johtotroikkaan kuuluva ohjaaja-näyttelijä ja teatteritaiteen tutkija Mikko Kanninen sanoo, että kautta linjan valituissa esityksissä on löydettävissä uutta ajattelua.
– Vaikka joku yhteiskunnallinen ilmiö olisi vielä marginaalissa, niin teatteri tuo sen näkyvästi yhteiskunnalliseen keskusteluun. Tässä mielessä nyt monet esitykset ovat laajasti ajatellen poliittista teatteria.
Kanninen mainitsee tällaisiksi esityksiksi esimerkiksi ensimmäinen täysin afrosuomalainen tanssiteoksen Noir? (esitykset ti/ke). Uuden tanssikeskus Zodiakin esityksessä käsitellään erilaisuutta, juurettomuutta ja häpeän tunnettakin.
Radikaalia poliittista teatteria Kannisen mukaan edustavat tanskalaisen Neander-ryhmän Blam! (pe/la) ja virolaisen Teater NO99:n Suur õgimine (Suursyömärit, pe/la/su).
Kannisen mukaan nämä esitykset sisältävät frankfurtilaisen radikaalin teatterikäsityksen mukaan tämän päivän parasta poliittista teatteria.
– Näissä esityksissä käytetään nykyisen kaupallistuneen teatterin vaiheessa siihen kuuluvia keinoja ja elementtejä. Radikaaleissa esityksissä on tärkeänä pyrkimyksenä säilyttää ajattelun vapaus.
Varaslähtö virolaisin ja hollantilaisin voimin
Maanantainen varaslähtö tapahtuu kahdella ulkomaisella vierailuesityksellä. Niistä toinen on suomalais-virolainen ja toinen hollantilais-turkkilainen.
Virolaisen Andres Noormetsin kirjoittama ja ohjaama Köök (Keittiö) nähdään kolmen teatterin Rakveren teatterin, Teatteri Vanha Jukon ja Teatteri Telakan yhteistuotantona.
Tyhjentävä johtoajatus näytelmässä on, että kaikki tapahtuu keittiössä. Siinä veljeskansat kohtaavat, kun virolaiset mies ja nainen sekä kaksi suomalaista keikkaduunaria yrittävät remontoida pientä keittiötä.
Nämä kolme teatteria ovat saaneet yhteistyöstään vuoden 2013 Näyttämötaiteen valtionpalkinnon. Köök nähdään myös tiistaina.
Hollantilais-turkkilainen esitys on elävää kabareeta, nimeltään somedaymyprincewill.com. (jonainpäivänämunprinssini.tulee) Siinä hollantilais-turkkilaisen yhteiselon ongelmiin käydään komiikan ja livenä soitetun musiikin avulla.
Tämä häihin fokusoituvan hollantilaisen Trouble Man -ryhmän kulttuuritörmäystä kuvaileva esitys nähdään myös tiistaina. Esityskonsepti ja käsikirjoitus ovat Sadettin Kirmiziyüzin ja Casper Vandeputten käsialaa.
Avajaispäivänä kanadalaista katusirkusta
Tiistaina avajaisissa Vanhan kirjastotalon puistossa Laikun lavalla nähdään otteita Tanssiteatteri MD:n koko perheelle suunnatusta kiehtovasta tanssiteoksesta Lelukauppa. Siinä vanhan ajan lelukaupan asukit heräävät henkiin Anu Castrénin ja Sulevi Sihvolan tansseilla.
Avajaispäivän runsaasta tarjonnasta ulkomaiseksi tapaukseksi saattaa nousta kanadalaisen Les Dudes -ryhmän urbaani katusirkusshow Let’s Do this! (Tehdäänpä tämä) Vanhan kirjastotalon puistossa. Ilmaisia esityksiä nähdään viikon aikana yhteensä kuusi.
Toinen ulkomaisen vierailun tapaus on Teatterikesän historian ensimmäinen slovenialainen esitys. Palkitun Slovenian kansallisteatterin Drama Ljubljana esitystä Ponorela lokomotiva (Hullu veturi) on luonnehdittu klassiseksi teatteriksi, joka on rohkean omaperäistä.
Jernej Lorencin ohjaamassa Ponorela lokomotivassa kuullaan myös elävää musiikkia. Rauhallisesti liikkeelle lähtevästä esityksestä kehkeytyy absurdin huumorin avulla vauhdikasta karnevalistista draamaa.
Terveiset Kutturasta puhuu Lapin puolesta
Avajaispäivän kotimaisena tapauksena voi pitää Joensuun kaupunginteatterin humoristista esitystä Terveisiä Kutturasta. Se perustuu Mikko-Pekka Heikkisen samannimiseen romaaniin. Siinä Lapin vapautusarmeijat käyvät taisteluun Etelä-Suomea vastaan.
Joensuun kaupunginteatterin johtaja ja esityksen ohjaaja Vihtori Rämä tykittää antaumuksella siirtomaa-Suomesta. Hän lähettää terveisiä sushi-rajan alapuolelle: Pohjoinen Suomi ei ole reservaatti!
Joensuulaisten esitteessä luvataan, että ”nykypäivän tuhoavat teemat käsitellään ironiakierroksilla, tökerö kieli laulaa ja epäkorrekti ilottelu raikaa. Myyttiset saamelaiset, hesalaiset uusavuttomat, Kekkonen ja Mannerheim saavat kaikki osansa.”