Kansan Uutiset kertoi keskiviikkona, että Turun yliopisto ottaa ensimmäisenä eurooppalaisena yliopistona oppiaineekseen evoluutiopsykologian.
Suuntauksen tieteellisyys on kyseenalaistettu, sillä evoluutiopsykologien johtopäätöksiä on toisinaan pidetty spekulatiivisina ja aineistoa vähäisenä. Joitakin evoluutiopsykologeja on arvosteltu jopa äärioikeistolaisista ja rasistisista ajatuksista.
Evoluutiopsykologia tunnetaan esimerkiksi yrityksistä selittää luonnonvalinnalla raiskauksia ja miesten seksuaalista käyttäytymistä, johon kuuluisi mustasukkaisuus ja pyrkimys paritella mahdollisimman monen naisen kanssa.
Turun evoluutiopsykologian opintokokonaisuudesta vastaava dosentti Markus J. Rantala on aikaisemmin esitellyt mediassa esimerkiksi näkemyksiä, joiden mukaan sinkkuna oleminen ei olisi ihmiselle luontaista.
Seksuaalivalintaa ja sukupuolieroja
– Monia sukupuolten välisiä ristiriitoja muun muassa parisuhteessa vältettäisiin, jos ihmiset ymmärtäisivät, miten seksuaalivalinta on muokannut miesten ja naisten aivoja erilaisiksi ja miten se vaikuttaa eri sukupuolten käyttäytymiseen ja ajattelutapaan, Rantala sanoo Turun yliopiston tiedotteessa.
– Evoluutiopsykologian ymmärtäminen auttaa myös nuoria jotka painivat ulkonäköpaineiden kanssa, koska se auttaa ymmärtämään mitä vastakkainen sukupuoli haluaa.
Tieteenfilosofi: ”Aika vahvoja väitteitä”
Teoreettisen filosofian dosentti ja Suomen Akatemian huippuyksikön tutkija Panu Raatikainen ihmettelee Rantalan lausuntoa.
– Aika vahvoja väitteitä. Kommenttien perustella vaikuttaa siltä, että populaaria evoluutiopsykologiaa koskevaan laajaan kriittiseen tieteelliseen keskusteluun ei ole juuri tutustuttu.
Ainakaan standardikäsitys evoluutiopsykologiasta ei Raatikaisen mukaan nauti vakiintuneen tieteen statusta. Suomessa evoluutiopsykologia on pitkälti eri aloilla toimivien harrastelijoiden puuhaa. Evoluutiopsykologista tiedeyhteisöä Suomessa ei ole.
– Totta kai evoluutiopsykologian otsikon alla voidaan tehdä myös hyvää tiedettä. Usein sillä kuitenkin viitataan paljon popularisoituun evoluutiopsykologian ortodoksiseen koulukuntaan, johon liittyy tieteellisyydeltään kyseenalaisia yleistyksiä esimerkiksi ihmisten sukupuolikäyttäytymisestä.
Raatikainen huomauttaa, että biologit ovat tavallisesti ensimmäisinä arvostelemassa tällaista evoluutiopsykologiaa. Se perustuu tavallisesti evoluutioteorian karkeaan yksinkertaistamiseen, eikä sen mielikuvituksellisia teorioita voi useinkaan testata empiirisesti.
”Ei kunnollista biologiaa eikä psykologiaa”
Psykologi Jaana Pirkkalainen katsoo, että Rantalan lausuntojen evoluutiopsykologia on kyseenalaista biologian lisäksi psykologian näkökulmasta.
Biologian kannalta ongelmana on evoluution samastaminen pelkkään luonnonvalintaan ja seksuaalivalintaan. Niiden lisäksi kun evoluutiossa toimivat myös sattumat sekä epigenetiikka eli karkeasti ottaen ympäristön vaikutukset, esimerkiksi hankittujen ominaisuuksien siirtyminen jälkeläisille.
Psykologian suhteen evoluutiopsykologiassa on ongelmallista kulttuurihistorian ja kielen vähättely.
– Ihminen ei ole välittömässä suhteessa maailmaan, vaan se suhde on välittynyttä, ja keskeisin välittäjä on kieli, Pirkkalainen sanoo.