Yksi Slovenian vaalien voittajista oli maaliskuussa perustettu Yhdistynyt vasemmisto eli ZL (Združena Levica), joka sai 6,0 prosenttia äänistä ja kuusi paikkaa 90-paikkaiseen parlamenttiin.
ZL on ensimmäinen sosialidemokraateista vasemmalla oleva puolue, joka on saanut Sloveniassa parlamenttipaikkoja maan vuonna 1991 alkaneen itsenäisyyden aikana.
ZL löi äärimmäisen niukasti sosialidemokraattisen puolueen (SD) saaden parisataa ääntä enemmän. Sosialidemokraatit menettivät lähes puolet äänistään.
Talouskriisi on murjonut Sloveniaa.
ZL nousi yhdeksi vaalien yllättäjistä, sillä se sai kesän gallupeissa vain 2–3 prosentin kannatuslukemia. Tosin toukokuun europarlamenttivaaleissa se sai 5,5 prosenttia äänistä. Tämä ei riittänyt europarlamenttipaikkaan. Pienestä Sloveniasta valitaan vain 8 europarlamentaarikkoa.
ZL:n vaaliteema oli yksityistämisten vastustaminen.
ZL syntyi useiden pienten vasemmistopuolueiden yhteenliittymänä. Niiden tausta oli sittemmin korruptiosta tuomitun pääministeri Janez Janšan vastaisissa mielenosoituksissa toissa vuonna.
Kertaheitolla kärkeen
Vielä huomattavasti ZL:ää kovemman tuloksen löi pöytään vasta kesäkuun alussa perustettu uusi puolue SMC. Se sai lähes 35 prosenttia äänistä ja 36 paikkaa. Mikään puolue ei ole saanut näin suurta kannatusta itsenäisen Slovenian aikana.
SMC tarkoittaa yksinkertaisesti Miro Cerarin puoluetta. Miro Cerar on 50 vuotias oikeustieteen professori, joka oli jo laatimassa Slovenian perustuslakia. Cerarin isä on tunnettu slovenialainen urheilusankari, voimistelun olympiavoittaja Miroslav Cerar.
Cerarin puolue saavutti kesällä nopeasti suosiota, koska sillä ei ole tahroja poliittisessa maineessaan.
SMC:tä luonnehditaan keskustalaiseksi tai keskustavasemmistolaiseksi puolueeksi.
Vaaliohjelmassaan SMC vastusti joitakin EU:n kriisiohjelmassa vaadittuja valtionyhtiöiden yksityistämisiä. Suunnitteilla olleista yksityistämisistä Telekom Slovenian sekä maan tärkeimmän lentokentän myyminen jäädytettiin vaalien tulosta odottamaan.
Oikeiston alamäki
Hallituksen muodostajaksi nouseva Cerar on etukäteen sulkenut pois koalition oikeiston pääpuolueen SDS:n kanssa. SDS puolestaan ilmoitti jo ennen vaalitulosten selviämistä, ettei se hyväksy niitä.
SDS:n edustajan mukaan vaalit eivät olleet vapaat eivätkä rehelliset, koska puolueen johtaja Janez Janša ei vankilatuomionsa vuoksi voinut osallistua vaalikampanjaan. Janša alkoi kesäkuussa istua kahden vuoden tuomiotaan lahjusjutussa, johon liittyi myös suomalaisyhtiö Patria.
SDS putosi nyt edellisten vaalien runsaasta 26 prosentista alle 21 prosentin kannatukseen.
Entinen mallioppilas
Slovenia oli Jugoslavian aikana liittovaltion kehittynein ja vaurain osa. Se oli pitkään myös Itä-Euroopan uusien EU-maiden mallioppilas.
Vuoden 2008 talouskriisi kuitenkin koetteli Sloveniaa kovalla kädellä, ja samalla on turbulenssi politiikassa lisääntynyt. Slovenian veikkailtiin välillä jo liittyvän muiden kriisimaiden jatkona EU:n tukipakettien saajaksi
Janšan hallitus sai epäluottamuslauseen viime vuoden helmikuussa. Pääministeriksi tuli Positiivinen Slovenia -puolueen Alenka Bratušek.
Bratušekin hallitus selvitti Slovenian pankkikriisin, mutta kovalla hinnalla. Julkinen velka kasvoi, kulukuri laski monien elintasoa ja työttömyys pysyi korkealla.
Viime sunnuntain ennenaikaisiin vaaleihin jouduttiin, kun Bratušekin oma puolue veti häneltä toukokuussa tukensa. Vaaleissa Bratušekin perustama uusi puolue ylitti juuri ja juuri neljän prosentin äänikynnyksen. Positiivinen Slovenia putosi kokonaan ulos parlamentista.
Hallitusneuvottelujen vaa’ankieleksi noussee kymmenen paikkaa saanut keskustalainen Eläkeläisten demokraattinen puolue.
Monien arvioiden mukaan kovin kestävää hallitusta ei saada nytkään aikaiseksi, ja ennenaikaiset vaalit saattavat jälleen olla edessä. Myös edelliset, vuoden 2011 vaalit olivat ennenaikaiset.