Suomalainen keskustelu työntekijöiden eläkeiästä ja työurien pidentämisestä on täysin hakoteillä. Työuria pitää pidentää niiden alkupäästä eikä niiden lopusta, jolloin ihmisiä yritetään puoliväkisin pitää työelämässä heidän oman terveytensä kustannuksella. Työntekijäammateissa eläkkeestään ei kovin kauaa pääse tilastojen valossa muutenkaan nauttimaan verrattuna keveisiin toimihenkilöammatteihin.
Eläkeiän jatkuva siirtäminen on johtamassa siihen, että vanhoja työntekijöitä pidetään väkisin töissä ja uusia nuoria työntekijöitä ei palkata heidän tilalleen ajoissa. Näin nuorten työelämään siirtyminen luisuu yhä kauemmaksi ja yhä useampi heistä joutuu kamppailemaan päivittäisen toimeentulonsa kanssa. Osa tosin pakotetaan pakkotyöhön työvoimatoimiston orjapalkalla, mikä ei ole kenenkään muun kuin pakkotyötä käyttävien yritysten omistajien etu.
Nykyinen eläkejärjestelmä on suunniteltu korkeasti palkattujen toimihenkilömiesten ehdoilla.
Nuorten työllistämisen todellisiin työehtosopimuksen mukaisesti palkattuihin työpaikkoihin pitäisi olla suomalaisen eläkekeskustelun tavoite numero yksi. Nuoret nimittäin tulevat maksamaan tulevaisuuden eläkkeensaajien eläkkeet. Mitä pienempi osa heistä on töissä, mitä myöhemmin he pääsevät työelämään ja mitä pienempää palkkaa he saavat, sitä vaikeampaa eläkejärjestelmän ylläpitämisestä tulee.
Eläkeiän sijaan pitäisi puhua eläkkeelle siirtymiseen oikeuttavan työuran pituudesta. Nykyisen 63 ikävuoden rajan sijaan eläkkeelle pitäisi voida siirtyä 40, 45 tai 50 vuoden työuran jälkeen. Työuran pituus riippuisi ammatin kuormittavuudesta, vaarallisuudesta ja siitä aiheutuvasta todennäköisestä elinajanodotteesta. Keveissä konttoritöissä eläkeura olisi 50 vuotta, raskaissa, vaarallisissa ja kuluttavissa töissä 40 vuotta.
Nykyinen viimeisten työvuosien superkarttuma pitäisi siirtää osittain tai kokonaan 18 – 30 ikävuoden väliin. Tämä kannustaisi tekemään töitä nuorena ja antaisi myös matalasti palkatuissa työntekijäammateissa työskenteleville oikeudenmukaisemman eläkkeen.
Nykyinen eläkejärjestelmä on suunniteltu korkeasti palkattujen toimihenkilömiesten ehdoilla. Tämä ei tosin ole ihme sillä järjestelmän ovat luoneet korkeasti palkatut toimihenkilömiehet, jotka yleensä eläköityvät ennen 60 ikävuotta kultaisten kädenpuristusten saattelemana ja pitävät suurinta mölyä siitä kuinka duunarien pitää työskennellä 70-vuotiaiksi.
Valitettavasti kukaan ei ole oikeasti kiinnostunut nuorten työllisyysasteesta, vaan kaikki huomio on kiinnitetty eläkeläisiin, jotka ovat nuoria äänekkäämpi, äänestävämpi, suurempi ja vaikutusvaltaisempi painostusryhmä. Eläkeläisten toivoisi kuitenkin ymmärtävän, että ilman nuorten työllistämistä kunnolla palkattuihin ammatteihin heidän eläkkeelleen ei löydy maksajia.
Kirjoittaja on turkulainen putkiasentaja.