Viimeinen sana
Eurovaalit pidetään ylihuomenna, mutta vaalitaistelua ei näy missään. Siis taistelua. Ehdokkaat ovat kyllä kiertäneet maata ja tehneet kunnioitettavan urakan kansanvallan hyväksi, mutta puolueiden välinen mittelö on ollut vaisua.
Kunnes tuli tiistai ja Helsingin Sanomien järjestämä puoluejohtajatentti. Sähköä keskusteluun toi vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki, joka vaati Euroopan keskuspankin mandaatin avaamista ja demokratisoimista. Tätä kokoomuksen Jyrki Katainen vastustaa ”henkeen ja vereen”, koska poliitikot pääsisivät näpelöimään valuuttakursseja.
Keskustelussa päästiin asian ytimeen, sillä Euroopan tila on perverssi.
Eurosta tuli pakkopaita, joka estää järkevän toiminnan.
”Nykyään EKP:lla ei ole minkäänlaista vastuuta poliittisille päättäjille eikä velvollisuutta huolehtia muista tavoitteista kuin hintojen vakaudesta”, kirjoittaa toiminnanjohtaja Teppo Eskelinen Vasemmistofoorumin sunnuntaina julkaisemassa Aloite-sarjan julkaisussa Euroopan keskuspankki ja kriisin ratkaisu.
Hän vertaa, että Yhdysvalloissa keskuspankin Federal Reserven politiikan tavoitteeksi on kirjattu muiden tavoitteiden rinnalle täystyöllisyys. EKP:lla tällaista tavoitetta ei ole, ja tämä on yksi eurojärjestelmän sisään rakennetuista todellisista kummallisuuksista. Useimmilta ongelmilta kun vältytään yksinkertaisesti pitämällä huolta työllisyydestä.
Eurosta tuli kuitenkin pakkopaita, joka estää järkevän toiminnan. Kuten Eskelinen kirjoittaa, markkinat rankaisevat jäsenvaltiota elvyttävästä talouspolitiikasta, vaikka se olisi niiden itsensä ja mahdollisesti koko valuutta-alueen kannalta järkevää.
Tätä lähtevä pääministeri ja EU:n huippuvirkoihin tähyävä Katainen kannattaa henkeen ja vereen.
EU-vaaleissa olisi kannattanut pitää kovempaa ääntä myös työntekijöiden kanneoikeudesta. Sekin on puolueita jakava olennainen Eurooppa-kysymys ja kaikessa järkevyydessään sellainen, jota Katainen vastustaa.
Katainen on sanonut, ettei kannata järjestelmää, jossa joku toinen päättää toisen puolesta häntä koskevasta kanteesta.
Kääntäen Katainen siis kannattaa järjestelmää, jossa joku toinen saa vapaasti käyttää hyväksi jo muutenkin heikommassa asemassa olevaa vierastyöntekijää. Tästä mahdollisuudesta ja sen jatkuvasta hyödyntämisestähän on kyse työvoiman liikkuessa vapaasti EU:ssa.
Vasemmistoliiton eurovaaliehdokas Hanna Sarkkinen vaati kuluvalla viikolla työntekijöille EU:n laajuista joukkokanneoikeutta. Sen vastustajat ovat hyväksikäyttäjien asialla ja toimivat myös vastoin suomalaisten rehellisten yrittäjien etua.
Kannattaa siis äänestää – ja katsoa tarkkaan, ketä äänestää. Kataisen puolue on EU-tasolla syöksykierteessä, mutta lisävauhti ei olisi pahitteeksi.