Viikon kysymys
Maanantaina Brysselissä kokoontunut EU:n maatalousneuvosto pohti ruokahävikin vähentämistavoitteita Euroopassa. Ruokahävikillä tarkoitetaan ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista, mutta joka syystä tai toisesta päätyy roskiin tai biojätteeksi.
Kuinka paljon ruokaa suomalaiset kotitaloudet heittävät roskiin, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkija Kirsi Silvennoinen?
– Syömäkelpoista ruokaa heitetään yhteensä 120-160 miljoonaa kiloa vuodessa. Henkeä kohti tämä tekee noin 20-30 kiloa.
Tapahtuuko hävikkiä muuallakin kuin kodeissa?
– Hävikkiä tapahtuu alkutuotannossa, elintarviketeollisuudessa, ravitsemuspalveluissa, kaupassa ja ihan joka paikassa, missä ruokaa käsitellään.
Miksi syömäkelpoista ruokaa heitetään kodeissa pois?
– Kaikesta pois heitetystä ruuasta noin 40 prosenttia on ollut poisheittohetkelläkin syömäkelpoista. Ruokaa valmistetaan liikaa tai sitä jää lautastähteeksi.
– Loppu pois heitettävästä ruuasta on pilaantunut eri syistä. Esimerkiksi parasta ennen- tai viimeinen käyttöpäivä on voinut ylittyä.
Mitä pitäisi tehdä, että ruokaa ei heittäisi pois näin paljon?
– Älkää ostako liikaa ruokaa. Suunnitelmallisuus on tärkeää. Pitäisi yrittää arvioida, kuinka paljon ruokaa tarvitaan ja valmistetaan. Jos on tulossa vieraita, arviointi on tietenkin vaikeampaa.
– Jos ruokaa jää, sen voi laittaa jääkaappiin tai pakastimeen ja syödä myöhemmin. Jos ei halua syödä samaa ruokaa monena päivänä, sitä voi yrittää muunnella. Joskus kannattaa pitää ”syödään, mitä kaapista löytyy” -päivä.
Voisiko ruokaa kierrättää?
– Eviran uusi ruoka-apuohje on helpottanut kaupoista ja ravitsemispalveluista yli jääneen ruoan luovuttamista ruoka-apuun.
– Lähialueen asukkaat voivat käydä myös kouluissa syömässä eurolla tai puolellatoista, jos tarjoilusta jää jotakin yli. Tätä on kokeiltu ja se on toiminut hyvin monessa kunnassa.
Euroopan parlamentti on asettanut tavoitteeksi ruokahävikin puolittamisen vuoteen 2025. Mitä mieltä olet tästä?
– Ruokahävikkiä täytyy vähentää ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta etenkin ketjun loppupäässä, missä ruoka on jo jalostettu ja valmista syötäväksi.