Viikon kysymys
Pelastakaa Lapset ry:n kyselyn mukaan joka kymmenes 12–17 -vuotias kokee kiusaamista päivittäin. Yleisin kiusaamisympäristö on koulu.
Miten kiusaaminen saadaan loppumaan, kansalaistoiminnan päällikkö Riitta Kauppinen Pelastakaa Lapset ry:stä?
– Keskeistä on kiusaamisen vähentäminen.
– En usko, jos joku sanoo ”meidän koulussa ei kiusata ketään”. Silloin ei vain osata havaita kiusaamista tai ummistetaan silmät. On vaikeaa uskoa, että siellä missä on paljon lapsia, siellä ei olisi ollenkaan kiusaamista.
Miten kiusaaminen paljastuu?
– Koulussa aikuinen voi huomata, että lasta kiusataan. Lapsi itse kertoo harvemmin opettajalle. Sen sijaan omille vanhemmille tai kavereille kerrotaan herkemmin. Myös harrastuksissa asia voi tulla esille.
– Jotkut eivät kerro lainkaan siinä pelossa, että kiusaaminen pahenee.
Mitä aikuinen voi tehdä?
– Aikuisen on uskottava lapsen kertomusta. Lapsen kertomaa ei saa vähätellä tai painaa villaisella. Lapsi ei nimittäin tule toista kertaa uskoutumaan aikuiselle.
– Lapselle on luvattava, että asia viedään eteenpäin.
– Ne, jotka näkevät kiusaamista reagoimatta siihen, hyväksyvät hiljaisesti kiusaamisen. Se ei ole oikein.
Mitä kiusattu voi tehdä?
– Kiusattu ei välttämättä voi tehdä muuta kuin kertoa aikuiselle. Kiusaaminen on juuri siksi niin haavoittavaa, kun lasta kiusataan asiasta, jolle hän itse ei välttämättä voi mitään. Näitä asioita ovat esimerkiksi pukeutuminen ja ihonväri.
Mitä seurauksia kiusaaminen aiheuttaa?
– Seuraukset voivat olla kauaskantoiset kiusaamisen laadusta riippuen. Mitä pidempään kiusaaminen kestää, sitä pidemmät ovat seuraukset. Monia yläluokkalaisia on kiusattu jo vuosia.
– Kiusaamisesta voi johtua monenlaisia ja eri asteisia psyykkisiä häiriöitä, kuten masennusta.
– Olisi hyvä, jos lapsi löytäisi harrastuksen, jossa ei kiusata. Myös netistä voi löytää tukea.
Entä kiusaajalle?
– Riippuu kiusaajan iästä ja teon vakavuudesta, joutuuko hän vastuuseen rikosoikeudessa vai siirtyykö asia lastensuojeluun. Nettikiusaamisessa rikosoikeudellinen raja tulee yllättävän helpostikin vastaan.
– Kiusaajalla itsellään voi olla lähtökohtaisesti jokin ongelma, jos hänen pitää jotakuta kiusata.
Mitä keinoja koululla on puuttua kiusaamiseen?
– Aikuisen on puututtava asiaan heti, kun huomaa jonkun tulevan kiusatuksi.
– KiVa Koulu eli Kiusaamisen Vastainen Koulu -ohjelmaan sitoutumalla ja sitä noudattamalla koulu tähtää kiusaamisen vähentämiseen esimerkiksi tietoiskuilla. Kiusattujen ja kiusaajien väliset keskustelut ovat vähentäneet kiusaamista.