Paavo Arhinmäki perusteli hallituksesta lähtöä sillä, että ”on joitakin periaatteita, mitä ei voi myydä”. Lähtö osoittaa, kuinka pienistä saavutuksista huolimatta on isoja kysymyksiä ja linjoja, joista ei kannata tehdä kompromisseja. Ratkaisu on saanut kiitosta niin kannattajilta kuin puolueaktiiveilta. Monet puhuvat luottamuksen palautumisesta ja kiittävät siitä, että Suomessa on edes yksi puolue joka seisoo omien periaatteidensa takana.
Oppositio-asema ei ole automaattinen avain onneen. Se pitää hyödyntää vasemmistoliiton vaihtoehdon ja viestin kirkastamiseen ja levittämiseen. Vasemmistoliiton on johdonmukaisesti tuotava esiin leikkausten tuhoisat vaikutukset taantuman aikana ja niiden sijaan vaadittava työllisyyttä lisääviä toimia ja investointeja.
Tilanne, jossa vasemmisto on ollut valmis sopeuttamaan melkein seitsemän miljardin edestä, mutta lähtee hallituksesta väärin kohdistetun 310 miljoonan takia, on hämärtänyt vasemmistoliiton talouspoliittista linjaa. Leikkauslinjan vaihtoehto on talouspolitiikka, jossa panostetaan työllisyyteen ja sitä kautta kokonaiskysynnän lisäämiseen.
Oppositio-asema ei ole automaattinen avain onneen.
Työpaikkojen syntyä on mahdollista edistää julkisin päätöksin. Vuokra-asuntotuotantoa ja raideliikenteen kehittämistä tulee tukea nykyistä enemmän. Yrittäjien sosiaaliturvaa tulee parantaa ja pienten ja keskisuurten yritysten vientiedellytyksiä ja rahoituksen saantia helpottaa. Erityisesti energiapolitiikan osalta on isoja mahdollisuuksia luoda uusia työpaikkoja. Niin uusiutuvien energialähteiden kuin energiatehokkuutta parantavien ratkaisujen markkinat ovat voimakkaassa kasvussa kansainvälisesti.
Valtion omistajaohjausta on uudistettava ja palautettava purkamalla Solidium. Valtionyhtiöillä on potentiaalia olla nykyistä paljon tärkeämmässä roolissa kotimaisen osaamisen ja työpaikkojen turvaamisessa. Uusia valtionyhtiöitä tulee perustaa kaivos- sekä telakka-aloille sekä uusiutuvan energian pariin.
Työllisyysasteen nostamiseksi on keskeistä myös parantaa työhyvinvointia. Työterveyslaitos on arvioinut heikon työhyvinvoinnin kustannusten kohoavan jopa 40 miljardiin vuodessa. Tästä noin puolet johtuu ennenaikaisista eläköitymisistä. Nuorten kohdalla yleinen syy eläkkeelle jäämiselle on mielenterveysongelmiin liittyvä. Julkisen terveydenhuollon ja erityisesti mielenterveyspalveluiden kuntoon saattaminen on siksi niin inhimillisesti kuin kansantaloudellisesti keskeistä.
Vasemmiston tulee haastaa talouskuriin ja menoleikkauksiin perustuva oikeistolainen talouspolitiikka niin Suomessa kuin Euroopassa ja esittää oma vaihtoehtonsa työllisyysasteen nostamiseksi. Vain siten voidaan “kestävyysvaje” ratkaista kestävällä ja oikeudenmukaisella tavalla.
Kirjoittaja on Vasemmistonuorten puheenjohtaja.