Konsulttiyhtiön laatimassa selvityksessä liikunnan ja huippu-urheilun rakenteista ja tavoitetilasta esitetään TUL:n, ruotsinkielisen FSI:n ja vammaisurheiluun keskittyneen VAU:n lopettamista ja niiden sulauttamista kattojärjestöön.
Selvityksessä esitetään myös jo hankkeilla ollutta Valon, olympiakomitean ja paralympiakomitean yhdistämistä. Näin päästäisiin eroon hajautetusta koordinaatiosta, joka nähdään syynä toiminnan ohjauksen tehottomuuteen.
Opetus- ja kulttuuriministeriön, olympiakomitean ja Valon KPMG-yhtiöltä tilaaman selvityksen tulokset julkistettiin perjantaina.
Resursseja ruohonjuuritasolle
Selvityksen tuloksia perustellaan tarpeella uudistaa järjestäytyneen liikunnan rakenteita, selkeyttää toimijoiden rooleja ja kohdentaa voimavaroja nykyistä paremmin liikkujan hyödyksi. Voimavaroja ja osaamista tulisi vapauttaa varsinaiseen liikuntatoimintaan.
Järjestäytyneen liikunnan rakenteiden yksinkertaistaminen vapauttaisikin selvityksen tekijöiden mielestä merkittävästi resursseja ruohonjuuritason toimintaan eli liikunnan ja huippu-urheilun järjestämiseen.
TUL:n, FSI:n ja VAU:n lakkauttamisen ohella selvityksen konkreettisiin ehdotuksiin kuuluu muun muassa liikunnallisen elämäntavan edistäminen lisäämällä liikuntaa koulupäivään, pienempien lajiliittojen yhdistäminen sekä aluetyön koordinoiminen perustettavien osaamis- ja palvelukeskusten tehtäväksi.
Liikunnan tutkimustieto tulisi koota perustettavaan urheilun tietokeskukseen. Vastaavasti rahoitusta keräämään tulisi perustaa urheilun liiketoiminnan kehitysyhtiö.
TUL valmis arviointiin
TUL:n pääsihteeri Janne Ollikaisen mukaan TUL:lta ei ole – mitä sinänsä hän pitää outona – pyydetty lausuntoa KPMG:n selvityksestä, mutta sellainen julkistetaan ensi viikolla.
– Meillä ei tosin ole tietoa siitä, ovatko selvityksen tilaajat aikoneet antaa sen kohteille mahdollisuutta lausunnon antamiseen.
Ensikommenttinaan Ollikainen kertoo, että TUL:n toiminta on joka päivä arvioitavissa, tehdäänkö järjestössä oikeita vai vääriä asioita, toimitaanko siinä tehokkaasti ta tehottomasti.
– Pidän varsin kummallisena, että esimerkiksi Olympiakomitea on päällepäsmärinä miettimässä asioita ruotsinkielisen tai työväenkulttuurin puolesta.
Ollikainen huomauttaa myös kansalais- ja yhdistystoiminnan näkökulmasta. Yleensä tällaisilla toimijoilla on itsellään toimivalta omiin ratkaisuihin.
TUL:n mielestä kosketuspintoja ihmisten elämään on oltava käytännön toiminnassa runsaasti. Mikäli ollaan huolissaan yhteiskunnallisesta haasteesta eli liikkumattomuudesta, on TUL tuhannen seuransa kautta valmis tekemään tätä työtä myös jatkossa.
Tilaajan tahto?
Opetusministeriön johtaja Harri Syväsalmi totesi selvityksen julkistamistilaisuudessa, että hän esitti vastaavantyyppistä järjestörakennetta kolme vuotta sitten, ja että valmistunut selvitys pitää sen kanssa paikkansa 98-prosenttisesti.
Ollikaisen mukaan peruskysymys kuuluukin: ”Onko valmistunut selvitys opetus- ja kulttuuriministeriön virkamiesten tahto.”