Suomalaiset miesjalkapalloilijat eivät ole vielä päässeet arvokisoihin asti, mutta Berliinissä yhdettätoista kertaa olleilla 11mm-futiselokuvafestareilla maastamme tulevat leffat ovat vakiotavaraa. Tänä vuonna Teppo Airaksisen Jalkapallomaa pääsi mukaan viime viikonlopun ympärillä pyörineille festareille, joilla allekirjoittaneella oli etuoikeus vierailla. Viime vuonna mukana olivat myös Airaksisen Kulman Pojat ja Arto Koskisen Kuningas Litmanen.
Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji. Elokuva kuuluu taiteenlajina samaan kategoriaan omalla tavallaan. Suomesta on tälle saralle versonut paljon. Vuonna 2005 ensi-iltaansa tulleesta Petteri Summasen ja Minna Haapkylän tähdittämästä FC Venuksesta tehtiin jo seuraavana vuonna oma versio Saksassa.
Futisleffan määritelmä ei ole tiukkapipoinen.
Futiselokuvat eivät kuitenkaan aina ole romanttisia tai kepeitä kokonaisuuksia. Lajin piirissä vellovista epäkohdista kertoo esimerkiksi festareilla esitetty ruotsalainen dokumenttisarja Den Andra Sporten, joka kuvaa naisfutiksen tarinaa länsinaapuristamme. Vaikka viime kesän EM-kisoista tuli mediaruiske, on ”toisen lajin” arvostus ollut vähäistä. Jokin aika takaperin kun suurseura Umeå IK:n väki joutui vääntämään esimerkiksi siitä, ettei naisten peliä lopetettaisi alkamassa olevien miesten treenien takia.
Jalkapallolle elämänsä omistaneella Ruotsin naisten päävalmentajalla Pia Sundhagella ei ole epäilystäkään siitä, etteikö ilman työtä naisfutis menettäisi asemiaan. Tilannetta voidaan edistää esimerkiksi naisten futisoikeuksia edistävän kampanjan nettikampanjan kautta, jonka sivut ovat osoitteessa www.discoverfootball.de. Siellä voi myös allekirjoittaa nais- ja tyttöfutiksen diskriminaatiota vaativan laajan julistuksen, joka on suunnattu FIFAlle, kansallisille lajiliitoille, mutta myös tiedotusvälineille.
SVT:n dokumentti ei valitettavasti kiinnostanut massoja. Noin 100 ihmistä vetäneessä salissa oli kaikkiaan viisi ihmistä paikalla. Sen sijaan 11mm-festareiden suurin vetonaula oli 2. Bundesliigassa pelaavaa FC Union Berliniä ja sen kannattajayhteisöä käsittelevä, ensinäytöksensä saanut dokumentti Union fürs Leben.
11mm-festarit ovat kasvaneet hiljalleen. Ensimmäistä kertaa sitä järjestettäessä valkokankaalla pyöri kuusi brittileffaa, mutta tätä nykyä jalkapalloa käsitteleviä elokuvia on tarjolla kautta maapallon. Tänä vuonna tarjolla oli yli 50 leffaa lastenelokuvista lähtien.
Futisleffan määritelmä ei ole tiukkapipoinen. Ohjelmistossa oli niin futisseura Beşiktaşin ympärille kietoutuva turkkilainen sukudraama sekä Ruandan raa’an kansanmurhan jälkipuintia jalkapallon kautta kuvaava dokumentti ja kaikkea tältä väliltä. 11 mm-festareilla vieraili myös paljon jalkapallomaailman tähtiä kuten Saksan maajoukkuetta pitkään edustanut Pierre Littbarski. Lisäksi lyhytelokuvakattauksen parhaimmistoa olivat mukana ammattilaispelaajista valitsemassa Hertha Berlinin Ronny ja Wolfsburgin Naldo.
Legendaarista Babylon-elokuvateatteria tukikohtanaan pitäneet festarit ovat ainutlaatuiset koko maailmassa. Ohjelmistossa olevat elokuvat kuvaavat vuosi vuodelta yhä enemmän sitä, kuinka jalkapallo vaikuttaa yhteiskuntaan. Ja toisin päin.
Vakiorivillä ei soisi kuitenkaan kovin paljoa filmattavan. Kohteessa yksi Newcastle kohtaa Manchester Unitedin, joka jäi viikolla Mestareiden Liigan pelissä tasapeliin Bayern Münchenin kanssa. Viime viikolla ManU voitti komeasti Aston Villan. Newcastle on alamaissa. Suora kakkonen.
Kohteessa kuusi muhii Championship-yllätys, kun nousukarsintoihin vielä pyrkivä Watford voi hyvinkin päihittää sarjakakkosen Burnleyn. Sen huippukärjet Danny Ings ja Sam Vokes ovat molemmat loukkaantuneina. Varma ykkönen. Enemmän merkkejä tarvitaan puolestaan kohteessa kaksitoista Bournemouth - QPR. Kotijoukkue on vedossa ja vieraatkin ovat keräilleet mukavasti pisteitä. Ykkönen ja kakkonen.
Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 5.4. klo 16.55. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2, 1(2), 2, 2, X(2), 1, X(2), 1(X), 1, 2, 1, 1(2), 2(X).
VIIKON VÄITE: FC Barcelona tuskin kärsii pelillisesti paljoa siitä, ettei pystyi ostamaan pelaajia kahden seuraavan siirtoikkunan aikana. Sen sijaan seurapomojen tulisi kärsiä vähintään omantunnon tuskista tähän johtaneesta syystä eli alaikäisten siirtosääntöjen rikkomisesta.