Kolmisenkymmentä poliitikkoa ja aktivistia puhuu tulevaisuuden Euroopasta Helsingissä perjantaina ja lauantaina. European Leftin, vasemmistoliiton, Vasemmistofoorumin, transformin ja Attacin yhteistyössä järjestämän kaksipäiväisen Alter EU- konferenssin puhujat ovat tutkijoita, poliittisia vaikuttajia sekä aktivisteja maailmalta ja Suomesta.
Konferenssissa on luvassa avauksia Euroopan unionin kehittämisestä kohti sosiaalisesti kestävää ”hyvinvointiunionia”. Keskusteluissa nostetaan esiin esimerkiksi yleiseurooppalainen minimipalkkalainsäädäntö, perustulo, talouden ja rakenteiden kehittäminen sekä eri vaihtoehtoja yleiseurooppalaiselle leikkauspolitiikalle ja EU:n demokratisoinnille.
Kansainvälisiä vieraita ovat muun muassa argentiinalainen maailmanfederalisti ja International Democracy Watchin jäsen Fernando Iglesias, työväenliikkeen järjestäytymiseen erikoistunut Roskilden yliopiston tutkija Laura Horn, globaalikeynesiläinen ekonomisti John Weeks Lontoosta sekä itävaltalainen kansainvälisen poliittisen taloustieteen emeritusprofessori Brigitte Young Münsterin yliopistosta.
Suomalaisia puhujia ovat muun muassa Vasemmistonuorten Li Andersson, vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtaja Hanna Sarkkinen ja Corporate Europe Observatoryn aktiivi Thomas Wallgren.
Eurokritiikistä eteenpäin
– Tavoitteena on luoda kauaskantoisempi visio Euroopasta, kiteyttää konferenssin järjestäjiin kuuluvan Vasemmistofoorumin toiminnanjohtaja Teppo Eskelinen.
– Toisaalta vaalien alla, toisaalta tässä kriisitilanteessa pitää pystyä pelaamaan kahdella raiteella. Meillä on vasemmistolainen päivänpoliittinen visio ja sitten on laajempi visio siitä, mitkä institutionaaliset järjestelyt tukisivat systemaattisesti sosiaalisesti oikeudenmukaisia yhteiskuntia.
Eskelisen mukaan eurokritiikkiä on valtavasti, ja sitä tulee vähän joka suunnasta, Sen sijaan puhetta instituutioiden uudistamisesta on vähän. Konferenssissa on hyvä tilaisuus näyttää, että vasemmistohenkinen tutkimus työstää eniten pitkän tähtäimen visiota Euroopasta.
Komissiokin sosiaalisena
Tapahtuman otsikko on ”Sosiaalisesta ulottuvuudesta” demokraattiseen hyvinvointiunioniin.
Eskelisen mukaan tausta on Emun niin vakava kriisi, sosiaalinen romahdus Etelä-Euroopassa ja äärioikeiston nousu, että komissiossakin on herätty liimaamaan sosiaalista ulottuvuutta talous- ja rahaliittoon.
– On kiinnostavaa katsoa, mitä se tarkoittaa ja kuinka paljon siitä täytyisi puskea eteenpäin aitojen instituutioiden muutosten suuntaan. Millä tavalla finanssipolitiikkaa esimerkiksi pitäisi kehittää EU-alueella, mitä tarkoittaa ay-liikkeen Euroopan laajuinen yhteistyö ja niin edelleen.
Konferenssin ensimmäinen päivä perjantaina 28.3. on Valkoisessa salissa ( Aleksanterinkatu 16–18). Englanninkielinen ohjelma tulkataan suomeksi.
Lauantaina Vanhalla ylioppilastalolla (Mannerheimintie 3) on rinnakkain suomen- ja englanninkielinen ohjelma. Tulkkausta englannista suomeen ei ole.
Eskelisen mukaan alustajajoukko on niin kovatasoinen, että kenen tahansa yksittäinenkin vierailu Suomessa olisi iso tapaus.