Kuulonsuojaimet eivät suojaa, kun ne otetaan korvilta pois. Näin tehdään tehdastyössä varsin usein, jotta esimiehen tai työkaverin puhe tulisi ymmärretyksi.
Toisinaan suojaimet otetaan korvilta, kun halutaan havainnoida ympäristön tapahtumia.
Työterveyslaitos tutki Outokummun terästehtaalla kuulonsuojainten käyttöä ja kehitti parempia menetelmiä kuulon suojaamiseksi. Tutkijoiden mukaan menetelmä on yleispätevä ja soveltuu muihinkin työympäristöihin.
Tärkeintä on valita kuulonsuojaimet, jotka haittaavat mahdollisimman vähän kuulemista, jos taustamelu on voimakas. Yhtä tärkeää on valita kullekin työntekijälle sopivat suojaimet.
Varoitusäänet pitäisi kuulla
Työterveyslaitos esittää, että työntekijän kuulo ja kommunikaatiotarpeet sekä onnettomuusriskiä lisäävät tekijät tulee arvioida ennen suojainten valintaa.
Kuulonsuojaimet pitäisi valita yksilöllisesti yhdessä työterveyshuollon kanssa. Työterveyshuolto voi arvioida, kuinka hyvin varoitusäänet ja puhe kuuluvat suojaimia käytettäessä.
Outokummussa työntekijöille valittiin suojaimet, jotka haittasivat mahdollisimman vähän kuulemista voimakkaassa taustamelussa. Joka viides työntekijä hyötyi valinnasta.
Ongelmana monet suojaimet
Kun Työterveyslaitos selvitti työpaikan käytäntöjä, ongelmaksi osoittautui kuulosuojainten, huppujen ja silmien suojainten yhtäaikainen käyttö.
Lisäksi kuulonsuojaimia ei osattu käyttää oikein. Neljä viidestä työntekijästä ei osannut asentaa tulppia oikein.
Metallin valmistuksessa meluvamma on yleisin ammattitauti. Alalla esiintyy meluvammoja enemmän kuin kaikkia muita ammattitauteja yhteensä.