Vasemmistoliitolla on tällä hetkellä 18 kiinnostavaa eurovaaliehdokasta. Noin kahden kuukauden kuluttua sitten jo tiedetäänkin, ketkä suomalaisista on valittu europarlamenttiin Suomen kansaa edustamaan. Siihen saakka meillä on yksi yhteinen tehtävä: kannustaa Vasemmistoliitto vaalivoittoon.
Meidän tavoitteenamme on vähintään yksi paikka europarlamenttiin. Yksi paikka on varma, mutta tavoittelemme tosissamme kahta paikkaa. Se on ihan todellinen mahdollisuus, nyt kaikki on vaan kiinni meistä. Vasemmistoliiton varapuheenjohtajana toivon, että jokainen meistä on aktiivisesti yhden tai useamman ehdokkaan vaalityössä mukana. Kaikkia meitä tarvitaan.
Edellisissä vaaleissa vasemmiston paikka europarlamentissa jäi parin tuhannen äänen päähän, sillä vasemmiston kannattajat jättivät äänestämättä. Nyt tehdään aktiivisesti työtä, jotta äänemme kuuluu kannattajillemme.
Viime eurovaalit olivat meille tappiolliset. Sen jälkeen puolueen ja eduskuntaryhmän työssä on ihan konkreettisesti näkynyt se, ettei meillä ole omaa edustajaa Euroopan parlamentissa. Kontakti europarlamenttiin on lähes olematonta. Emme pysty vaikuttamaan EU:ssa tapahtuvaan päätöksentekoon kuten pystyisimme, jos meillä olisi oma edustaja.
Suomessa äänestysaktiivisuus on merkittävästi alhaisempaa kuin muissa Pohjoismaissa, ja äänestysaktiivisuus on myös laskenut muita nopeammin. Syiksi on kerrottu esimerkiksi, että yhä harvempi kansalainen on lojaali tietylle puolueelle tai on mukana puoluetoiminnassa.
Suomalaiset eivät myöskään koe enää vahvasti, että äänestäminen olisi kansalaisvelvollisuus. Kansalaisten kiinnostus politiikkaa kohtaan välittyy myös entistä useammin muiden osallistumis- ja vaikuttamisväylien kuin puoluepolitiikan tai vaalien kautta. Vaaliväsymyksellä äänestämättömyyttä on selitelty myös.
Erityisesti nuorten äänestysaktiivisuus on vanhempia ikäryhmiä selkeästi alhaisempaa. Nyt nämä nuoret äänestäjät pitää saada liikkeelle. Helmikuussa julkaistun vuoden 2013 nuorisobarometrin tulosten mukaan nuorten tärkeimmät vaikutuskanavat ovat palautteen antaminen, aloitteiden kirjoittaminen ja ostopäätöksillä vaikuttaminen.
Näyttää siis siltä, että nuoret haluavat mieluummin vaikuttaa asioihin suoraan itse kuin äänillä valitun poliitikon kautta. Ei siis ihme, että esimerkiksi kansalaisaloitejärjestelmä on suosittu etenkin nuorten keskuudessa.
On kuitenkin hyvä muistaa, että vaaleissa käyttämättä jätetty ääni ei ole protesti vaan ääni vastakkaisesti ajattelevalle taholle. Tärkeintä on se, että jokainen löytää oman ehdokkaansa kenelle antaa äänensä ja kenen puolesta tekee vaalityötä.
Vasemmisto haluaa muutosta EU-politiikkaan. Sitä haluaa mielipidemittausten mukaan myös kaksi kolmannesta suomalaisista. Ja kun vasemmistolle povataan vaalivoittoa Euroopan laajuisesti, ei kaksi paikkaa Euroopan parlamentissa ole mahdottomuus, vaan mahdollisuus. Tehdään siitä totta yhdessä.
Kirjoittaja vasemmistoliiton varapuheenjohtaja ja kansanedustaja.