SDP:n puheenjohtajakisassa hienoiseen ennakkosuosikin asemaan noussut haastaja, Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne vaatii puolueeseensa avointa linjakeskustelua talouspolitiikasta sekä valtion ja kuntien roolista.
– Vain linjaa selkeyttämällä voidaan ansaita takaisin luottamus ja tavoitella voittoa vuoden 2015 eduskuntavaaleissa, toteaa Rinne.
Rinteen Antin matkaan -kampanja julkaisi perjantaina Aate, liike ja tulevaisuus – sosialidemokraattisen yhteiskuntapolitiikan suunta 2020-luvulle -keskusteluasiakirjan.
Rinteen mukaan oleellisinta on kyky ohjata markkinataloutta demokraattisin päätöksin siten, että kansalaisten taloudellinen ja sosiaalinen tasa-arvo toteutuu.
– Minulle sosialidemokratia on työn, tasa-arvon ja vapauden liike. Kaiken perustana on jakamaton ihmisarvo. Tämän tulee näkyä politiikassamme niin Suomessa, Euroopassa kuin globaalisti, Rinne sanoo.
Rinteen mukaan sosialidemokratia on vuosikymmenet ollut sekä Suomessa että maailmalla johtava politiikan suunnannäyttäjä, mutta nyt luottamus on SDP:n osalta horjunut.
Panostukset kasvuun ja työllisyyteen
Rinne painottaa talouskasvua ja työpaikkojen luomista.
– Kestävyysvajetta kurotaan umpeen parhaiten nostamalla työllisyysastetta ja parantamalla työelämän laatua. Näin työtuntien määrä yhteiskunnassa saadaan nousemaan ihmisten kannalta kestävällä tavalla.
Rinne muistuttaa, että istuvan hallituksenkin ohjelmaan on kirjattu kunnianhimoinen työllisyystavoite. Keskustelussa se on hautautunut sopeutuslistojen alle, vaikka yhden prosentin nousu työllisyysasteessa merkitsisi noin miljardin lisäystä valtiontalouteen.
Rinteen mukaan politiikan painopistettä on korjattava. Työn kysynnän merkityksen on korostuttava entistä enemmän työn tarjonnan rinnalla. Kansalaisten ostovoimasta huolehtiminen on myös oleellinen osa tervettä talouspolitiikkaa.
Rinteen mukaan valtion on uskaltauduttava ottamaan johtajuutta Suomen elinkeinorakenteen uudistamisessa, monipuolistamisessa ja vahvistamisessa. Valtion tulee määritellä strategisia sektoreita, joihin panostetaan ja joista toivotaan viennin tulevaisuuden kasvualoja. Myös hyvinvointipalveluista ja -järjestelmistä on kehitettävä uusia vientiartikkeleita.