Tammikuun teollisuustuotanto ja vienti tuottivat pettymyksen, toteaa Palkansaajien tutkimuslaitos torstaina julkaisemassaan talousennusteessa. Suomen talous kääntyy tänä vuonna nousuun muun Euroopan perässä, mutta kasvu jää muuta Eurooppaa hitaammaksi.
Palkansaajien tutkimuslaitos laski Suomen tämän vuoden bruttokansantuotteen kasvuennusteen 0,9 prosenttiin viime syyskuun 2,1 prosentista.
Ensi vuonna Suomen bkt:n ennustetaan kasvavan 2,2 prosenttia ja näin samaa vauhtia kuin esimerkiksi euroalueella keskimäärin. Sekä tänä että ensi vuonna Suomen talouskasvua rajoittavat ostovoimaa leikkaavat matalat palkankorotuksen ja suhteellisen kireä finanssipolitiikka.
Maailmantalouden piristyessä Suomen vienti yltää jo tänä vuonna 3,5 ja ensi vuonna 5,5 prosentin nousuun.
Yksityinen kulutus supistuu vielä tänä vuonna puoli prosenttia mutta kääntyy 0,7 prosentin kasvuun vuonna 2015.
Yksityiset investoinnit vähenevät kuluvana vuonna 1,2 prosenttia mutta kasvavat seuraavana vuonna jo 2,9 prosenttia.
Työttömyys ennallaan
Työttömien määrän ja työttömyysasteen (8,4 %) ennustetaan nousevan vain hiukan viimevuotisilta tasoiltaan ja pysyvän samoina ensi vuonna.
Palkansaajien reaaliansiot alenevat hiukan ansiotason kohotessa vain 1,3 prosenttia samalla kun kuluttajahinnat nousevat tänä vuonna 1,5 ja ensi vuonna 1,8 prosenttia. Kotitalouksien yhteenlaskettu reaalinen ostovoima supistuu tänä vuonna 0,3 prosenttia mutta kasvaa ensi vuonna 0,5 prosenttia.
Korkotasoon ennustetaan hyvin vähäistä nousua tällä ennustejaksolla.
EKP:n rahapolitiikka jarruna
PT:n mukaan Euroopan keskuspankin pidättyvä rahapolitiikka on yksi syy hitaaseen talouskasvuumme. Valuuttakurssi ei ole voinut reagoida Nokian epäonnistumisen kaltaisiin negatiivisiin shokkeihin, jotka ovat kohdistuneet vain Suomeen eivätkä muihin euromaihin.
Uusi merkittävä riski on se, että Ukrainan konflikti laajenisi jonkinlaiseksi kauppasodaksi Venäjän ja EU:n välillä. Suomi kärsisi tästä selvästi enemmän kuin EU tai eurolue keskimäärin ja rahaliiton sisällä myös tällainen epäsymmetrinen riski olisi hyvin ongelmallinen Suomen taloudelle.
Venäjän talouskasvu jäi jo viime vuonna selvästi ennusteista, ennakkotietojen mukaan 1,4 prosenttiin. Kulutuskysynnän kasvu hidastui ja investoinnit kääntyivät laskuun. Öljyn hinnan lievä alentuminen on Venäjälle haitaksi ja sitä rasittaa pääomapako ilman Ukrainan kriisiäkin.
Eurokriisi ohi
Eurokriisin PT katsoo rauhoittuneen ja finanssipolitiikan kirein vaihe alkaa olla ohitse. Tämä lisää euroalueen kasvua.
Pitkään jatkuneen epävarmuuden oloissa yritykset ovat tinkineet investoinneista ja kotitaloudet kulutuksesta, mikä on osaltaan vahvistanut niiden rahoitusasemaa. Nyt kun epävarmuus on hälventynyt, kotimainen kysyntä, jonka rahoitus on vahvistunut jo aiemmin, alkaa todella elpyä.