Viikon kysymys
Liikettä ja hyvinvointia luonnosta -seminaarissa Oulussa pohdittiin keskiviikkona muun muassa, onko luontoliikunnasta ammentava liiketoiminta tulevaisuuden menestysala.
Aiotaanko luontoliikunnasta tehdä bisnestä, Metsäntutkimuslaitoksen luontomatkailun professori Liisa Tyrväinen?
– Ainakin luontoon liittyvistä terveys- ja hyvinvointihyödyistä varmasti löytyy liiketoimintamahdollisuuksia.
Luonnossa liikkuminen on jokamiehen oikeus. Ovatko ihmiset valmiita maksamaan metsään menosta?
– Eivät ainakaan muutenkin luonnossa aktiivisesti liikkuvat.
Kuinka aktiivisia ”luontoilijoita” suomalaiset ovat?
– Kyllä suomalaiset aika aktiivisesti ulkoilevat luonnossa. Meillä on kuitenkin myös väestöryhmiä, jotka eivät liiku tarpeeksi. Autoistuminen vie toiseen suuntaan.
Mitä hyvää luonnossa liikkuminen tekee ihmiselle?
– Sieltä saa terveyshyötyjä. Mielialan parantuminen ja stressistä vapautuminen ovat mitattuja terveyshyötyjä, jotka liittyvät luonnossa oleskeluun.
– Stressiin liittyvät sairaudet ovat kasvussa ja lisäävät terveydenhuollon kuluja. Siihen pitää saada vastavoimaa.
– Ympäristönä luonto on myös terveellinen, koska siellä on vähemmän melua ja ilman epäpuhtauksia. Luonto lisää myös allergisten vastustuskykyä.
Kuinka suuri metsä hyötyjen saavuttamiseksi tarvitaan?
– Olemme tutkineet yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa työssä käyvien stressistä palautumista kaupunkiluontoalueilla. Kaupunkien luontoalueita kannattaa käyttää arjen hyvinvoinnin tukena.
Kuinka kauan luonnossa pitää viipyä, että se alkaa vaikuttaa?
– Lyhytkin käynti kaupunkiluontoalueilla palauttaa stressistä, ja sillä on myönteisiä vaikutuksia hyvinvointiin. Tutkimustemme tulosten perusteella arkiympäristöjä tulisi hyödyntää entistä enemmän stressinhallinnassa.
– Kaupunkisuunnittelulla tulisi turvata laadukas ja vaihteleva luonnonympäristö. Erittäin tärkeää se on niille, jotka eivät pääse helposti kaupungin ulkopuolelle tai kauas kotoa.