Ammattiliitto JHL pitää vuorotteluvapaan heikentämisestä sorvattua kompromissiratkaisua huonona. Vuorotteluvapaan ehtojen kiristämisestä on sovittu hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kolmikantaisessa työryhmässä. SAK, STTK ja Akava ovat hyväksyneet ratkaisun.
Ratkaisu hankaloittaa vuorotteluvapaan käyttöä asettamalla kohtuuttomia rajoituksia sijaiseksi pääsylle, toteaa JHL:n toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen. Sijaiseksi saisi vastedes palkata vain sellaisen työttömän, jolla on takanaan yhteensä 90 päivän työttömyys 14 kuukauden aikana. Nykyisin riittää yhdenkin päivän työttömyys.
– Tämä kiristys asettaa eri alat hyvin erilaiseen asemaan, perusteetta.
– Julkisissa sosiaali- ja terveyspalveluissa vuorotteluvapaan käyttö vaikeutuu merkittävästi, sillä sijaispulaa on jo muutenkin. Kuukausia työttömänä olleita päteviä sijaisia on vaikea löytää, Asara-Laaksonen sanoo.
Pitemmän työttömyyden vaatimus ei koskisi alle 25-vuotiaita, alle 30-vuotiaita vastavalmistuneita eikä yli 55-vuotiaita. Heille riittäisi edelleen yhden päivän työttömyys.
Uuden käytännön vaikutuksia täytyy seurata erittäin tarkasti, Asara-Laaksonen vaatii. On oltava valmius tehdä korjauksia hyvinkin nopeasti.
– Nyt otettiin taka-askel. Pitää olla valmis ottamaan kaksi askelta eteenpäin, jotta tämä tärkeä mahdollisuus ottaa tauko raskaista töistä tai elämäntilanteen takia olisi jatkossakin mahdollinen.
Ammattiliitto JHL:n 240 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Kunnissa, valtiolla, yrityksissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.