Nordean ekonomistit arvioivat, että maailmantalouden kasvu vahvistuu perinteisten teollisuusmaiden vedolla, mutta pysyy hauraana. Kasvun riskit ovat kehittyvissä maissa.
Suomen talous kasvaa kuluvana vuonna hädin tuskin lainkaan. Pankki vaatii hallitusta kehysriihessä keskittymään julkisten menojen leikkauksiin ja rakenteellisten uudistusten vauhdittamiseen. Talous ei kestä uusia verojen korotuksia.
– Suomen talouden suurin uhkakuva on sopeutustoimien vajavaisuus ja rakenteellisten uudistusten pysähtyminen, arvioi Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.
Nordea pitää verotusta jo niin kireänä, että lisäkorotukset olisivat erittäin haitallisia taloudelle. Rakenneuudistukset näyttävät talousennusteen mukaan vesittyvän tai siirtyvän tuleville hallituskausille, vaikka julkiset menot ovat jatkaneet nopeaa nousua ja laskusuhdanne muuttunut rakenteelliseksi taantumaksi. Kahden viime vuoden aikana valtion ja kuntien menot ovat nousseet jopa 9 miljardia euroa eli arvioidun kestävyysvajeen verran.
– Tämä kehitys on käännettävä välittömästi. Jos julkisen sektorin palkkataso ja tulonsiirrot halutaan säilyttää nykytasollaan, julkisia tehtäviä on pienennettävä määrällä, joka vastaa niiden lisäystä viimeisen 5 vuoden aikana. Tähän tarvitaan konkreettinen usean vuoden suunnitelma. Nyt päätettäviä leikkauslistoja voidaan tarkistaa myöhemmin, jos rakenneuudistukset konkretisoituvat, Kangasharju ehdottaa.
Leikkauslistoja Nordean mukaan puoltaa myös nopeasti nouseva julkisen talouden velkaantuminen, jolle ei näy loppua elpymisen hitauden vuoksi.
Krimin selkkaus heijastuu Suomeen
Nordean ekonomisti Pasi Sorjonen sanoo investointitavaroihin painottuvan vientisektorin saavan kunnolla kysyntää vasta, kun maailmalla syntyy lisäkapasiteetin tarvetta.
– On rohkaisevaa, että monien Suomen tärkeimpien kauppakumppanien, kuten Ruotsin, Saksan, Kiinan ja USA:n taloudet kasvavat. Suomelle tärkeän Venäjän kasvu on kuitenkin hyytymässä. Krimin selkkauksen piteneminen pahentaa Venäjän ohella Suomen näkymiä, Sorjonen jatkaa.
Nordean uuden ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa tänä vuonna vain 0,3 prosenttia. Vielä ensi vuonnakin kasvun arvioidaan jäävän maltilliseen 2 prosenttiin.