Viikon kysymys
Naiset käyttävät tilastollisesti enemmän terveyspalveluja kuin miehet.
Miksi miehet eivät käytä terveyspalveluja yhtä paljon kuin naiset, yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta?
– Miehiä on erilaisia, kuten naisiakin. On mahdollista, että perinteinen miehinen omakuva estää miestä lähtemään lääkäriin ”vaivojaan valittamaan”. Useammin käy niin, että mies tulee turhan myöhään vastaanotolle.
– Jos mies ei ole kovin kiinnostunut seuraamaan terveydentilaansa, niin oireen huomaaminen voi olla pelottava asia. Kenties hän ei haluakaan lähteä selvittämään oireen alkuperää. On perinteisempää, että naiset seuraavat tarkemmin omaa terveydentilaansa.
Onko lääkäriin hakeutuminen sukupolvikysymys?
– Nuoremmat tulevat hieman herkemmin vastaanotolle. Kysymys voi olla myös kulttuurista: fyysisen työn tekijät eivät lähde herkästi lääkäriin, koulutetut tukeutuvat lääkäriin herkemmin kuin kouluttamattomat. Sellainen näppituntuma minulla on.
Käydäänkö lääkärissä ennaltaehkäisevästi?
– Ennaltaehkäisevät käynnit ovat lisääntyneet viime vuosina. Ihmiset ovat huolissaan geeniperimänsä vaikutuksista ja elämäntavoistaan, kuten liikkumattomuudesta.
Miksi toiset karttavat lääkäriä ja toiset eivät, lääketieteen erikoislääkäri, työterveyslääkäri Kari-Pekka Martimo Työterveyslaitokselta?
– Meillä on paljon näyttöä siitä, että suhtautuminen kipuun vaihtelee. Toiset ahdistuvat vähäisestäkin kivusta, toiset tuskin huomaavat.
– Kivun kokemukseen vaikuttavat biologiset ja kasvatukselliset tekijät sekä omat kokemukset, kuten vanhempien suhtautuminen kipuun.
Pitääkö työnantajan usein passittaa työntekijä lääkäriin?
– Hoitoon hakeutuminen on aikuisella ihmisellä aina henkilökohtainen päätös.
– Tavallisesti työnantaja kehottaa pyytämään lääkäriltä sairauslomaa, jos työntekijä ei tunne pystyvänsä työntekoon.
– Nykyään tällaista pyritään välttämään. Useimmissa tilanteissa sairausloma ei välttämättä ole ratkaisu. Työnantaja voisi miettiä työntekijälle muita tehtäviä, joissa oireet eivät pahene.
Miten työtä voi sopeuttaa?
– Jos esimerkiksi puhelinmyyjän ääni on käheä, hän voisi siirtyä muutamaksi päiväksi paperitöihin.
Mitkä ovat suurimmat ongelmat työkyvylle?
– Liikuntaelinsairaudet ja mielenterveysongelmat ovat suurimmat. Niiden kohdalla on selvää näyttöä, että jos työtä voidaan sopeuttaa työkykyä vastaavaksi, niin niillä toimilla voimme vähentää sairauksiin liittyvää työkyvyttömyyttä huomattavasti.