”Suojassa ei ole kukaan”
Tilastosta käy ilmi, että alle 40-vuotiaiden työllisyystilanne on pysynyt suhteellisen vakaana, sen sijaan yli 50-vuotiaiden työttömyys kohoaa jatkuvasti.
– Nämä ajat ovat poikkeuksellisia. Suojassa ei ole kukaan, työelämäasioiden johtaja Maria Löfgren korkeasti koulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akavasta puhahtaa.
Työuran pidentäminen on Löfgrenin mukaan tällä hetkellä todella vaikeaa.
– Erityisesti 30-40-vuotiaiden naisten katsotaan olevan perheen perustamisiässä, ja heille tarjotaan usein pätkätöitä.
Pätkätyöläisyys jatkuu Löfgrenin mukaan yli 40-vuotiailla. Ongelmia on jokaisella akavalaisella alalla.
– Irtisanomiset eivät ole niin yleisiä opetusalalla, mutta siellä eletään lomautusten ja pätkätöiden kanssa, hän toteaa.
Ylempiä toimihenkilöitä koulutetaan
Toimihenkilöjärjestö STTK:laisen Ammattiliitto PRO:n teollisuussektorin johtaja Markku Palokangas vahvistaa yli 40-vuotiaiden irtisanomisten näkyvän järjestön jäsenkunnassa.
– Varsinkin, jos on ollut pitkään samalla työnantajalla ja osaamisen ammattitaitoa ei ole päivitetty, Palokangas toteaa.
Hänen mukaansa koulutus on paras keino varautua irtisanomisiin ja työllistyä uudelleen.
– Työmarkkinatutkimukset osoittavat, että 50-vuotias toimihenkilönainen jää useimmiten työnantajan järjestämän ammatillisen koulutuksen ulkopuolelle, Palokangas kertoo.
Palokankaan mukaan ylemmät toimihenkilöt saavat enemmän koulutusta, toimihenkilöt vähemmän ja osa työntekijöistä ei ollenkaan.
– Jokaisen on pidettävä huolta osaamisen ja ammattitaidon ylläpitämisestä. Mutta ei ole tarkoitus, että työnantaja saa yhteiskunnalta kaiken valmiina: ammattitaitoisen työväen ja vielä osaamisen päivittämisen. Palkallinen koulutus on myös työnantajan velvollisuus.
Palokangas arvioi yli 40-vuotiaiden irtisanomisten johtuvan siitä, että nuorempien palkkaaminen keski-ikäisten tilalle on halvempaa. Yli 50-vuotiaat alkavat olla palkkakehityksensä huipulla.
– Kyllä 50- ja 60-vuotiaatkin ovat vielä kilpailukykyisiä työntekijöitä, kunhan heidän osaamisestaan ja ammattitaidostaan pidetään huolta, Palokangas toteaa.
Hänen mukaansa työuraa voi pidentää vain työtä tarjoamalla, ei esimerkiksi mekaanisesti eläkeikää nostamalla.
Palvelualalla työttömyys kasvaa hitaasti
Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n jäsenjärjestö Palvelualojen ammattiliitto PAM on jäsenkunnaltaan hyvin nuorta.
– Meidän aloilla työttömyys näyttää kasvavan hitaammin kuin muilla aloilla, PAMin yhteiskuntapoliittisen yksikön päällikkö Antti Veirto toteaa.
– Mutta en epäile hetkeäkään, etteikö sama suuntaus näkyisi meillä niin kuin muuallakin.
PAMin jäsenet edustavat yksityisiä palvelualoja, joissa merkittävä osa jäsenistöstä tekee osa-aikatyötä, pätkätöitä ja tuntitöitä.
Joillekin jäsenille työura urkenee, kun työnantaja päättää vakinaistaa pätkätöitä tekevän. Osa-aikaista moni haluaisi kokopäivätyön.
– Tutkimusten mukaan noin puolet työttömäksi joutuneista ei enää palaa työelämään. Työttömyys leimaa. Työllisenä on helpompaa saada töitä, Veirto toteaa.