Kolmen palkansaajakeskusjärjestön yhteinen kampanja haluaa saada työelämän äänen kuuluviin Euroopan unionin vaaleissa. Akava, STTK ja SAK ovat satsanneet kampanjaan lainaamalla työntekijän kampanjatoimiston palvelukseen.
– Kampanja on epäpoliittinen. Tähän on etsitty kaikkia palkansaajia koskevat teemat, Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin lausui kampanjan avajaisissa maanantaina.
Vaalikampanja ei tuo yksittäisiä ehdokkaita esille. Alueellisissa järjestöjen yhteisissä tilaisuuksissa esiintyvät ehdokkaat mainitaan, mutta he eivät voi esimerkiksi ostaa mainostilaa kampanjan nettisivuilta.
Kampanjapäällikkö Hanna Kuntsi toteaa, että käytäntö takaa kaikille ehdokkaille tasa-arvoisen kohtelun.
Palkansaajan ääntä tarvitaan
Viisi vuotta sitten EU-vaalien äänestysprosentti oli Suomessa 40,3 prosenttia. Palkansaajien äänestysprosentti oli pienempi. Kampanja tähtää suurempaan äänestysinnokkuuteen toukokuisissa EU-vaaleissa
Vuonna 2009 palkansaajat eivät järjestäneet omaa kampanjaa. Tarve yhteisten teemojen esille tuontiin on noussut.
– Palkansaajaliikkeen tehtävä on kertoa äänestäjille, että eurooppalainen edunvalvonta on nykyään pikemminkin sisäpolitiikkaa, Ann Selin kuvailee.
Hän toivoo, että suomalaiset oppisivat ajattelemaan itseään eurooppalaisina ja Euroopan unionin jäseninä.
Sääntelyä halutaan purkaa
Selin näkee Euroopan unionin sääntelyn purkamisinnon toisaalta hyvänä, toisaalta ongelmallisena.
– Meidän huolemme on, että sääntelyn purku näyttää alkavan työntekijöitä koskevista asioista. Ei haluta tehdä sellaisia säännöksiä, joilla turvattaisiin työntekijöiden tasavertaisuus ja työsuojelun minimitaso.
Esimerkkinä Selin mainitsee kampaamo-parturialaa koskevan työsuojeluesityksen, josta ensimmäistä kertaa sekä eurooppalaiset työnantajat että työntekijäpuoli olivat päässeet sopimukseen. Säädösten purkuinnossa komissio ei ole vahvistanut esitystä direktiiviksi.
– Tämä on paljon isompi kysymys Euroopan työntekijöille. Ei haluta nähdä, että parturi-kampaajat olisivat sellainen ryhmä, joka tarvitsisi erityistä suojelua.
Järjestöillä yhteiset tavoitteet
Kampanjan teemoihin kuuluvat muun muassa enimmäistyöaikadirektiivin aikaansaaminen, maasta toiseen siirtyvien työntekijöiden oikeuksien takaaminen, irtisanomissuojan kohentaminen ja työntekijöiden mahdollisuus nostaa joukkokanne työnantajaa vastaan.
– Työttömyyttä tulisi hoitaa työtä tarjoamalla. Työtä saadessa, se pitäisi tapahtua reiluilla ja tasavertaisilla ehdoilla, Selin kertoo.
Hänen mukaansa Suomen kannalta yleissitova lainsäädäntö takaa periaatteellisesti hyvät työolot. Kaikissa Euroopan maissa ei tällaista lainsäädäntöä ole.
– Siksi yhdessä maassa samanlaiset työehdot on tärkeä puoli asiaa. Kaikki eivät ole tästä asiasta samaa mieltä ja sitä yritetään kiertää, Selin vahvistaa.
Kuva Tiina Tenkanen