Sosiaali- ja terveyspalveluiden sote-uudistus rajattaisiin koskemaan enää vain erikoissairaanhoitoa muun muassa kokoomuksen uusimmilla kaavailuilla. Se keskitettäisiin nykyisten viiden erityisvastuualueen (ERVA) tehtäväksi.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtajien mukaan ajatus lyö pahasti korvalle sote-uudistuksen alkuperäisiä tavoitteita, jotka ovat peruspalveluiden vahvistaminen, integroiminen ja palveluiden yhdenvertaisen saannin turvaaminen joka puolella Suomea.
– Nyt tehty esitys on valmistelun kuluessa monta kertaa hylätty perusongelmiin vastaamattomana mallina, toteavat THL:n pääjohtaja Juhani Eskola, ylijohtaja Marina Erhola ja osastonjohtaja Markku Pekurinen.
Nykyiset viisi ERVA-aluetta sopivat heidän mukaansa sote-uudistuksen pohjaksi.
– Niiden järjestettäväksi ei tule kuitenkaan antaa yksinomaan erikoissairaanhoitoa vaan yhtälailla kaikki perustason ja vaativan tason sosiaali- ja terveyspalvelut. Näin turvattaisiin sote-uudistuksen alkuperäiset tavoitteet jopa ehdotettua mutta monia kysymyksiä aiheuttanutta nykyistä vaikeuksiin joutunutta vastuukuntamallia paremmin.
Pelkkää erikoissairaanhoidon uudistamista he pitävät hyvin outona, koska kyseessä on jo nyt sote-palveluiden toimivin osa. Pääsy erikoissairaanhoitoon on lyhentynyt viime vuosina merkittävästi. Lisäksi suomalaiset sairaalat ovat Pohjoismaiden tuottavimpia.
Läpimurron mahdollisuus
THL:n johdon mielestä paluuta sote-keskustelun lähtöruutuun on hyvin vaikea ymmärtää. Uudistus on heidän mukaansa lupaavassa vaiheessa ja ilmassa on jopa läpimurron mahdollisuus.
– Sote-järjestämislakiehdotusta edelleen kehittämällä suomalaisista sote-palveluista on mahdollista tehdä näkemyksemme mukaan kansainvälisestikin kilpailukykyinen.
– Läpimurron edellytys on, että palveluiden järjestäminen annetaan kullakin alueella riittävän suuren järjestäjätahon, 4–5 ervan tai korkeintaan 20 sote-alueen tehtäväksi. Tämä antaa mahdollisuuden vastata joustavasti ikääntyvän väestön muuttuviin, osin vaikeasti ennustettaviin palvelutarpeisiin. Riittävän iso palvelujärjestäjä voi siirtää voimavaroja joustavasti sosiaali- ja terveydenhuollon välillä, sekä perus- ja erityistason palvelujen välillä, väestön tarpeiden mukaan.
Sote-uudistuksen voivat THL:n mukaan enää pilata suomalaiset itse.