WWF Suomen Kuluttajan kalaopas on päivitetty. Suomalainen kirjolohi on nyt suositeltavien, kestävien kalavalintojen joukossa.
Kotimainen kirjolohi saa kalaoppaassa ensimmäistä kertaa vihreän valon. Kirjolohen kasvatusta ohjaa Suomessa tiukka ympäristölainsäädäntö ja lupajärjestelmä. Osin alan oman kehitystyön tuloksena kalankasvatuksen kuormitus on puoliintunut reilussa kymmenessä vuodessa.
– Kalankasvatuksen ympäristövaikutuksia on vähentänyt varsinkin ruokintatekniikoiden ja rehun koostumuksen kehittyminen. Lisäkasvun saavuttamiseksi tarvitaan yhä vähemmän kalaproteiinia, meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen WWF Suomesta kertoo.
Vihreään valoon vaikuttivat myös esimerkiksi kirjolohen tuottajien käyttämän rehun raaka-aineiden jäljitettävyys ja vastuullisuus. Suomalaisilta kalankasvattamoilta ei myöskään leviä tauteja luonnonkalakantoihin.
Suomalainen syö kuusi kiloa kasvatettua lohikalaa vuodessa – lähes puolet vuotuisesta 15 kilon kalafileen kulutuksestaan. Yli neljännes Suomessa syödystä kalasta on norjalaista kasvatettua lohta, joka on edelleen WWF:n luokituksessa keltaisella, harkiten ostettavien lajien listalla.
Istutuslohet harkintaan
Itämeren alueen villien lohikantojen tilanne näyttää parantuneen, kun kalastusta on rajoitettu. Kansainvälinen merentutkimusneuvosto ICES ennustaa, että vahvimpien kantojen elpyminen jatkuu myös tulevaisuudessa. Suurin osa villeistä lohikannoista on kuitenkin turvallisten rajojen alapuolella ja elpyminen kestävälle tasolle vie vielä vuosia.
Itämeren luonnossa lisääntyvät lohikannat saavat WWF:n Kuluttajan kalaoppaassa edellisvuosien tapaan punaisen ”vältä”-suosituksen.
Itämereen istutettu, rasvaeväleikkauksella merkitty lohi saa nyt ensimmäistä kertaa oman suosituksen kalaoppaassa. Istutetun lohen esiselvityksessä saamat pisteet nostavat sen nyt keltaiselle, harkiten ostettavien listalle, ja sille on siksi annettu oma suositus erotuksena muusta Itämeren lohesta.
Suomen vesillä istutetut lohet merkitään rasvaeväleikkauksella lähinnä Suomenlahden alueella. Rysäkalastuksessa saaliiksi voidaan haluttaessa valikoida istutettuja kaloja ja luonnonkalat voidaan vapauttaa takaisin veteen.
Kuluttajan kalaopas päivitettiin edellisen kerran vuonna 2012.