Terveydenhuoltoalan Tehyn seitsenvuotinen harharetki kunnallisten pääsopijajärjestöjen ulkopuolella päättyi viime viikolla. Tehy perusti yhdessä Suomen lähi- ja perushoitajien liiton Superin sekä Suomen palomiesliiton SPAL:n kanssa STTK:laisen neuvottelujärjestön KoHo:n.
Kunta-alan koulutettu hoitohenkilöstö KoHo ry. toimii yhtenä kunta-alan pääsopijajärjestöistä.
Edunvalvontaosaston johtajan Jukka Maarianvaaran mukaan itsenäinen Tehyn edunvalvontatyö jatkuu ja neuvottelujärjestö on työkalu neuvottelupöytään pääsemiseksi.
– Tämä piti tehdä, koska neuvottelujärjestelmä on sellainen, että se perustuu pääsopijajärjestöihin.
Tehyn tavoitteena on seitsemän vuoden ajan ollut oman hoitoalan sopimuksen saaminen kunta-alalle. Maarianvaaran mukaan haavetta ei ole täysin haudattu.
– Koulutettu hoitohenkilöstö on niin tärkeä henkilöstöryhmä, että olisi perusteltua, että sen erityiskysymyksiä ratkottaisiin oman sopimuksen puitteissa.
– Nyt me olemme kuitenkin sitoutuneet tähän järjestelmään ja yritämme ajaa palkkaus-, työaika- ja jäsentemme muita asioita nykyisen sopimusjärjestelmän puitteissa.
Työtaistelun pitkä varjo
Tehy lähti ovet paukkuen Toimihenkilöiden neuvottelujärjestöstä TNJ:stä sairaanhoitajien vuoden 2007 työtaistelun tiimellyksessä.
Itsenäistä sopimusta Tehylle ei haluttu kuitenkaan antaa. Kunnallisen sopimusjärjestelmän pirstoutuminen oli kauhistus muille järjestöille.
Sairaanhoitajat kuuluvat jatkossakin Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen KVTES:n piiriin. Se on suurin kunta-alan virka- ja työehtosopimus.
Kunnissa erilliset sopimukset on mm. opettajille, lääkäreille ja tekniselle henkilöstölle.
Kunnallisen sopimusjärjestelmän eheyttämisestä sovittiin viime syksyn työmarkkinaratkaisun yhteydessä valtakunnansovittelijan Esa Longan esityksen pohjalta.
Kuntatyönantaja tyytyväinen
Kuntatyönantajien KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen on tyytyväinen sopimusjärjestelmän eheytymiseen.
– Se on hyvä ratkaisu. Me pidämme KoHoa edustavana neuvottelujärjestönä ja syntynyt rakenne vahvistaa neuvottelujärjestelmää.
Tehyn irtautuminen seitsemän vuotta sitten aiheutti jännitteitä myös paikallisella tasolla. Paikallisia neuvotteluja käyvät periaatteessa vain pääsopijajärjestöjen jäsenyhdistykset, joihin tehyläiset eivät kuuluneet.
Tehyn liittyminen pääsopijajärjestöön poisti pulman. Jalonen toivoo, että asiasta on paikallista sopimista edistävää vaikutusta.
Palomiehet hoitohenkilöstöä?
Palomiesten SPAL:n reitti KoHoon on toinen kuin Tehyn. Palomiehet irtaantuivat STTK:laisesta Kunta-alan teknisten neuvottelujärjestöstä KTN:stä. Vaihtoehtoina olivat akavalainen JUKO tai Kunta-alan unioni, jonka muodostavat SAK:lainen ja STTK:lainen ammattiliitto yhdessä.
Palomiehet pitivät parhaana puhtaasti STTK:laista neuvotteluyhteistyötä ja hakeutuivat hoitoalan liittojen suuntaan.