Sisäministeriö on antanut eduskunnan oikeusasiamiehelle kertomuksen poliisin salaisesta tiedonhankinnasta, valvonnasta ja pakkokeinoista vuonna 2013. Kertomus pohjaa poliisihallituksen jokavuotiseen selvitykseen.
Kertomuksen mukaan poliisi käytti salaisia tiedonhankintakeinoja edellisvuotta enemmän. Esimerkiksi pakkokeinolain mukaisten telekuuntelun ja televalvonnan lupien ja kohdehenkilöiden määrät lisääntyivät.
Valvontaa omaisuusrikoksissa
Televalvontalupia myönnettiin viime vuonna 1 963, kun edellisvuonna määrä oli 1 800. Televalvonnan kohteena olleiden henkilöiden määrä oli 1 503. Edellisvuonna kohteena oli 1 377 henkilöä. Televalvontaa kohdistettiin 3 526 liittymään.
Televalvontaa käytetään useimmiten omaisuusrikosten selvittämisessä. Siinä hankitaan teletunnistetietoja rikoksesta epäillyn teksti- tai sähköpostiviesteistä. Tunnistetieto kertoo muun muassa ajankohdasta ja päätelaitteista, muttei viestin sisällöstä.
Televalvonnasta omaisuusrikoksia koski 37 prosenttia ja huumausainerikoksia 27 prosenttia. Lisäksi sijaintitietoja käytettiin erityisesti omaisuusrikosten selvittämisessä. Jopa 81 ”tolppaluvista” koski omaisuusrikoksia.
Kuuntelua huumerikoksissa
Telekuuntelulupia, joita myönnetään törkeiden rikosten esitutkintaan, myönnettiin viime vuonna 2 169, kun edellisvuonna määrä oli 2 126. Telekuuntelun kohteena olleiden henkilöiden määrä oli 768. Telekuuntelua kohdistettiin viime vuonna yhteensä 2 802 liittymään, kun edellisvuonna määrä oli 2 458.
Telekuuntelu pitää puhelimen kuuntelun lisäksi sisällään kaiken muunkin tietoliikenteen sisällön seuraamisen ja tallentamisen. Telekuuntelusta huumausainerikoksia koski 69 prosenttia, seuraavaksi yleisimmät väkivalta- ja omaisuusrikokset jäivät molemmat alle kymmenen prosentin.
Tutkinnanjohtajat arvioivat telekuuntelun ja -valvonnan ratkaisevaksi tai tärkeäksi reilussa 70 prosentissa tapauksista.