Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan puolue vastustaa ydinvoiman lisärakentamista ja hän muistuttaa, että myös hallitusohjelmaan on kirjattu, ettei uusia periaatelupia anneta.
Fennovoima jätti tiistaina periaateluvan täydentämishakemuksen, joka voi tulla syksyllä eduskuntaan.
Arhinmäki kommentoi Facebook-päivityksessään hankkeen olevan myös taloudellisesti hataralla pohjalla.
”Eikö maailman kallein rakennus Olkiluoto3 ole opettanut jo sen? Ydinvoiman kannattajilta pitää myös kysyä, haluammeko todella Suomeen ydinvoimalaa, josta lähes puolet on ulkomaalaisomistuksessa.”
Fennovoiman ydinvoimalaa täydentävä lupa olisi hallitusohjelman vastainen, katsovat myös vasemmistoliiton ja vihreiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat.
Hallitusohjelmassa pysyttävä
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie sanoi tiistaina STT:lle toivovansa hallitukselta yhteistä tulkintaa siitä, miten aiemman periaatepäätöksen täydentämistä arvioidaan hallitusohjelman valossa. Itse hän ei mielellään poikkeaisi hallitusohjelmasta.
Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto uskoo lupahakemuksen saattavan pysähtyä jo hallitukseen.
Alanko-Kahiluoto sanoi viikonvaihteessa vihreiden lähtevän hallituksesta, jos Fennovoima-esitys menee hallituksessa läpi. Puolueen puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö jarrutteli lähtöpuheita heti tuoreeltaan. Tiistaina hän sanoi, ettei puolue lähde hallituksesta ainakaan ennen kesää, koska hallituksella ei ole vielä kantaa asiaan.
Niinistön mielestä hanke on uusi ja hallitusohjelman vastainen. Hän luottaa hallituskumppaneiden olevan asiasta samaa mieltä prosessin jälkeen.
”Tilanne muuttunut radikaalisti”
Fennovoiman ydinvoimalan rakentamisen hyväksyi edellinen eduskunta kesällä 2010. Tuolloin hanketta elinkeinoministerinä luotsannut kansanedustaja Mauri Pekkarinen pitää hyvänä, että asia tuodaan uudelleen eduskuntaan. Niin moni asia on sen jälkeen muuttunut, että lain tarkoittama yhteiskunnan kokonaisetu on arvioitava uudelleen.
– Hallituksen käsityksen mukaan yhteiskunnan kokonaisetu voitaisiin arvioida kerran käsitellyn ja hyväksytyn periaatepäätöksen jatkokäsittelynä. Ydinenergialaki ei käsittääkseni kuitenkaan tunne kerran käsitellyn periaatepäätöksen jatkokäsittelyä. Mielenkiintoista on nyt kuulla juridinen arvio siitä, onko ja millä perusteella esitetty ”jatkokäsittely” mahdollista, Pekkarinen sanoo.
Mikäli tällainen ei ole mahdollista, tulisi hankkeesta jättää kokonaan uusi periaatepäätöshakemus ja käsitellä se nopeasti, eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtajana toimiva Pekkarinen toteaa.