Pohjois-Savossa nuorisotyöttömyyttä taltutetaan monen toimijan yhteistyöllä.
– Työministerikin sanoi, että Pohjois-Savossa nuorisotakuu on onnistunut parhaiten, Kuopion kaupungin nuorisopäällikkö Jari Väänänen toteaa.
Ennen nuorisotakuun kolmen kuukauden rajan ylittymistä Pohjois-Savossa 98,3 prosentille nuorista on tehty urasuunnitelma.
TE-toimiston palvelujohtaja Päivi Halosen mukaan suunnitelmat tehdään kaikille työttömiksi työnhakijoiksi ilmoittautuneille nuorille, pois lukien esimerkiksi armeijaan lähtevät tai perhevapaalle jäävät, jos he eivät halua suunnitelmaa.
– Opetus- ja kulttuuriministeriö vastaa koulutustakuusta, joka koskee juuri perusopetuksen päättäneitä. Koulutustakuun toteutus on alkanut syksyllä 2013 yhteishaun uudistuessa, Halonen muistuttaa.
Apua nuorille yhteistyössä
Etsivä nuorisotyö, Tukeva-työvalmennussäätiön starttipajat sekä työkokeilupaikat ovat nyt käytössä.
– Jokainen Kuopion kaupungin toimija tekee omat suunnitelmansa nuorisotyöttömyyden taittamiseksi. Katsomme, ettei aukkopaikkoja synny, Jari Väänänen tähdentää.
– Kaupunki pyrkii tiimimäiseen työskentelyyn, jossa kaikki auttavat nuoria yhdessä, eikä jokainen erikseen.
Kuopio tarjoaa nuorille uutena palveluna Rehti-kohtaamispaikan.
– Se on matalan kynnyksen paikka, johon ei tarvita ajanvarausta. Yhteyttä voi ottaa vaikka sosiaalisen median kautta, Väänänen kertoo.
Tammikuussa alle 25-vuotiaita kuopiolaisia työttömiä työnhakijoita oli yhteensä 915, joka on 14,5 prosenttia ikäluokasta.
Kaikkiaan alle 25-vuotiaita työvoimaan kuuluvia on 6 314 henkilöä.
Kesäsetelit kannustivat palkkaamaan
Oulussa alle 25-vuotiaitten työttömyysprosentti oli tammikuussa 17. Kaikkien oululaisten työttömyysprosentti oli 15,9.
– Oulu on ikärakenteeltaan nuori kaupunki. Opiskelijoita muuttaa tänne paljon, Oulun kaupungin kehittämispäällikkö Seija Mustonen kertoo.
Kaupunki on varannut nuorisotyöttömyyden hoitoon noin kymmenen miljoonaa euroa. Tavoitteena on pudottaa nuorisotyöttömyys 15 prosenttiin vuoteen 2016 mennessä.
Viime kesänä kaupunki jakoi 280 euron kesäseteleitä, joilla houkuteltiin yhteisöjä ja yrityksiä työllistämään nuoria.
– Setelillä oli tarkoitus työllistää nuori vähintään kahden viikon ajaksi 60 työtunniksi. Jotkut yritykset kuitenkin jatkoivat työsuhdetta kahdeksi kuukaudeksi omalla kustannuksellaan.
Yritykset ottivat palvelukseen viime kesänä kaikkiaan noin 3 600 nuorta. Lisäksi Oulun kaupunki työllisti noin tuhat kesätyöntekijää. Ympäri vuoden kaupungin organisaatioon työllistyy noin 550 alle 30-vuotiasta.
Kaupunki järjestää nuorille myös työkokeilupaikkoja. Mustosen mukaan suuri osa erityisesti hoiva-alan työkokeiluun osallistuneista hakeutuu alan opintoihin.
– Tulevaisuudessa tarvitsemme kaikki hoiva-alasta kiinnostuneet nuoret, Mustonen sanoo.
Jos peruskoulun päättäneelle ei löydy opiskelupaikkaa, niin hänet pyritään saamaan kymppiluokalle tai ammattistartti-työpajaan.
Porissa nuorille työpajatoimintaa
Porin kaupunki on budjetoinut koko työllisyyden hoitoon noin 10 miljoonaa euroa. Siitä noin 50 prosenttia on varattu nuorison työllistämiseksi ja nuorisotakuuseen.
– Lähes 1 400 opiskelijaa ja koululaista saatiin viime kesänä kesätöihin. Kaupunki tuki kesäpaikkatuella yrityksiä, jotka ottivat noin 800 nuorta kesätöihin. Porin kaupunki työllisti noin 600, työllisyyden hoidon päällikkö Juha Laine toteaa.
Laineen mukaan nuori voi joutua odottamaan oman alansa työpaikkaa pidempään kuin nuorisotakuussa luvataan, yli kolme kuukautta.
– On työnhakijan ja työvoimahallinnon välinen asia, milloin työnhakija päättää hakeutua muuhun kuin oman alan työhön, Laine sanoo.
Porissa tasapainoillaan nuorten ja pitkäaikaistyöttömien saamien resurssien välillä. Laineen mukaan nuorisotyöttömyyden hoito on hieman halvempaa, sillä heille osoitetaan enemmän palkattomia työkokeiluja ja mahdollisesti opiskelupaikkoja.
– Tavoitteena on, että saataisiin työpankkimalli toimimaan. Työpajoissa on mahdollisuus osallistua kahvilatoimintaan, metalli-, rakennus-, kuljetus- ja kädentaitotöihin. Nyt, kun olemme laajentaneet toimintaa kulttuuripuolelle, on myös mahdollisuus harjoitella lavastusta ja pukuompelua.
Porissa nuorten työttömyysprosentti on noin 20. Koko alueen vastaava osuus on 13,4.